Чорба од тиква

Чорба од тиква

Со­стој­ки

  • 250 г ти­ква
  • 1 ком­пир
  • 1 гла­ви­ца кро­мид
  • 1 мор­ков
  • 1 це­лер
  • 1 па­шка­нат
  • 2 чеш­ни­ња лук
  • мал­ку сол, црн пи­пер, мас­ли­но­во мас­ло, босилек

Подготовка

Tи­ква­та, ком­пи­рот и мор­ко­вот, из­ми­е­ни и из­лу­пе­ни, се се­чат на по­го­ле­ми пар­чи­ња. Кро­ми­дот, лу­кот, це­ле­рот и па­шка­на­тот се ста­ва­ат це­ли во лонец со во­да. Се ва­рат за­ед­но 30-40 ми­ну­ти. Се цедат, а водата се зачувува. По­тоа, си­те со­стој­ки се дро­бат вo блен­дер, до­де­ка не добиете еднолична каша. На крај, се до­да­ва во­да­та со што ја приспособувате густината. За вкус се до­да­ва мал­ку мас­ли­но­во мас­ло, сол, црн пи­пер, босилек.