Потребни состојки за тесто:
- 180 г интегрално брашно
- ½ лажичка сол
- 125 г путер
- 1 големо јајце
Состојки за фил:
- 200 г сланина сечкана на коцки
- 150 г кашкавал
- ½ кромид
- 15 г путер
- 4 големи јајца
- 300 г павлака
- 125 мл млеко
- малку сол и бибер
Подготовка:
Измешајте го брашното со малку сол, а потоа додајте го путерот и мешајте за да добиете фина смеса без грутки. Потоа, додајте го јајцето за да се поврзат состојките и ставете ја смесата во ладилник да одмори околу 30 мин. Во подмачан сад за тарт, распоредете го тестото и оставете го да се пече 10 до 15 мин. на 180 степени. Исечкајте го кромидот на големи кругови и пржете го на путер 5 до 8 мин. додека омекне. Потоа, пропржете ја сланината околу 3 мин. Во посебен сад изматете ги јајцата, павлаката и млекото. Додајте го ренданиот кашкавал и посолете со сол и црн пипер. Во претходно печеното тесто наредете ги кромидот и сланината, а озгора сипете ги јајцата и вратете ги во рерна да се допечат 25 мин. на температура од 180 степени. Штом тартот добие убава златна боја, извадете го од рерна.