Јагоди

Јагоди

Јагодите не се само вкусни, туку и преполни со витамини, минерали и други хранливи материи. Предничат со високата доза витамин Ц во составот: со една шолја (150 г) јагоди се задоволува дневната потреба од овој есенцијален витамин. Содржат манган, фолати (витамин Б9) и калиум, кои се важни за различни телесни функции, вклучувајќи го здравјето на коските и регулација на крвниот притисок. Јагодите се богати со антиоксиданти и полифеноли, кои помагаат да се намали нивото на ЛДЛ (лошиот) холестерол и да се подобри функцијата на крвните садови. Еден од најистакнатите антиоксиданти во јагодите се антоцијаните, кои им ја даваат нивната примамлива црвена боја и може да придонесат за подобрување на здравјето на срцето. Јагодите се одличен извор на растителни влакна (растворливи и нерастворливи) што е корисно за здравјето на дигестивниот систем, но и за продолжување на чувството на ситост што води до намалување на внесот на калории. Тие, исто така, имаат релативно малку шеќер во споредба со другите овошја, што ги прави поздрава опција за задоволување на потребите за благо. Благодарение на нискиот гликемиски индекс, може да помогнат во регулирањето на нивото на шеќер во крвта. Влакната во јагодите помагаат и во забавување на апсорпцијата на шеќерите. Јагодите содржат елагична киселина и антоцијани, кои се проучувани поради нивните потенцијални својства за борба против ракот. Овие соединенија може да го инхибираат растот на туморот и да го намалат ширењето на клетките на ракот.