МАЛКУ ПОИНАКОВ ОБРОК

МАЛКУ ПОИНАКОВ ОБРОК

Кај нас, салатата најчесто се служи како предјадење или, пак, како прилог со главното јадење. Сепак, гледано нутриционистички, добро комбинираните салати може да бидат и комплетен оброк што ќе го задоволи организмот со сите неопходни хранливи компоненти. Згора на тоа, се работи за оброк што е лесен, брзо се вари и лесно се подготвува.
Промената на традиционалниот концепт на исхрана и воведувањето на салатата како главно јадење, со себе ќе донесе и низа здравствени придобивки.Пробајте некои од нашите препораки или, пак, едноставно искористете намирници што ви се при рака и направете комбинација по ваш избор. Добар апетит!

Чинија како сликарско платно

Потребни состојки:

  • 500 г шитаке печурки

  • 5 црвени везени пиперки (може и луто по вкус)

  • 3-4 чешниња лук

  • 1 китка магдонос, маслиново масло, јаболков оцет, сол и бибер во зрно

Подготовка:

Печурките се бланшираат околу 2 минути во врела вода, во која е додадено малку оцет. Се ладат под млаз вода и се сечат на парчиња. Се додаваат везените пиперки, исто така исечкани, во форма по желба. Се сечкаат лукчето и магдоносот и сè заедно се меша со додавање сол, бибер, масло и оцет. Пред да се консумира, би било добро салатата да отстои петнаесетина минути.

Совет плус: наместо шитаке, можете да употребите друг вид расположлива печурка (лисичарка, вргањ, буковка).

Брокола со сирење и јајце

  • 1 кг брокола

  • 200 г бело сирење

  • 4 лажици павлака

  • 2 јајца

  • 3 лажици маслиново масло

  • 2 лажици лимонов сок

  • 2 чешниња бел лук

  • сол, бибер

Броколата одвојте ја на цветчиња и обарете ја во вода (не повеќе од 4 минути) во која претходно сте додале малку сол, масло и лажица лимонов сок. Процедете и оставете да се излади. Во меѓувреме, сирењето измешајте го со павлаката и со истолчениот лук. Прелијте со лажица лимонов сок, посолете и забиберете. Со вака подготвениот сос, прелијте ја броколата, промешајте и од горе додадете ги варените јајца исечкани на осминки.

Салата од грашок

  • 500 г варен грашок

  • 2 варени јајца

  • бело месо

  • 1 кисела павлака

  • 2 кисели краставички

  • 1 лажичка сенф

  • сол, бибер, сечкан магдонос

Грашокот се бари и се лади. Белото месо се вари и се сечка на ситно. Се сечкаат јајцата и краставичките, и сè заедно се меша со сите останати состојки. Се лади и се сервира.

Мексичка салата

  • 250 г црвен грав

  • 250 г пченка шеќерац

  • 1 праз

  • 1 помала главица кромид

  • 2 чешниња бел лук

  • 2 печени пиперки

  • 1 краставица

  • месо по желба (димена пастрмка, туна, бело пилешко месо)

  • маслиново масло, сол, бибер, магдонос, сок од лимон

Сите состојки се сечкаат и се мешаат заедно со гравот и пченката. Се додава малку маслиново масло, се меша, се зачинува и се посолува. На крај, се додава месото. Се остава да се излади и се сервира.

Кус кус салата

Во тенџере ставете 250 мл вода, додадете и 25 мл маслиново масло или путер и зачинете со 1 лажичка сол. Откако ќе зоврие водата, тргнете ја од рингла, истурете внатре 250 гр кус кус и мешајте со виљушка (внимавајте да не се направат грутки).
Исечкајте ситно 1 домат, ½ модар патлиџан, 1 кромид и 2 чешниња лукче.
Во тава ставете 1 лажица путер и 30 мл маслиново масло. Прво, додадете ги кромидот и лукот, откако ќе добијат стаклест изглед, додадете го останатиот зеленчук. Потоа, додадете кус кус и мешајте да се спои со зеленчукот. Постојано мешајте за да не ви се залепи или за да не се формираат грутки.
Доколку сакате, јадењето можете да го збогатите со туна. Послужете со лимон.

Карфиол салата

  • главица карфиол

  • 2 моркова

  • 2 пиперки

  • 4 чешниња лук

  • 1 главица кромид

  • 4 лажици лимонов сок

  • 8 лажици маслиново масло

  • 1 лажичка сусам

  • ким, малку шеќер, сол и бибер

Одвојте цветчиња карфиол, обарете ги во посолена вода, додадете го морковот сечкан на крукчиња и варете уште десетина минути. Ситно исечкајте ги лукот и кромидот и измешајте ги со сокот од лимон, ким, бибер, малку шеќер и со маслиновото масло. Карфиолот и морковот процедете ги и кратко ставете под млаз ладна вода и, додека е млако, прелијте со подготвениот прелив. Кон смесата додадете ја исечканата пиперка и промешајте. Доколку сте љубител на луто, додадете толчена пиперка или лут црвен пипер.