Состојки:
- 150г путер или маргарин
- 4 јајца
- 1 ванилин шеќер
- 250г шеќер
- 300г брашно
- ½ ќесичка прашок за печиво
- 125мл млеко
- 1-2 супени лажици рум (по желба)
- 100г кршени ореви или лешници (по желба)
- 30гкакао
- шеќер во прав
Подготовка:
Измешајте ги путерот (маргаринот), шеќерот, жолчките и ванилиниот шеќер сè до формирање на пенеста смеса. Потоа, додадете ги млекото и румоти наизменично додавајте од брашното, претходно измешано со прашок за печиво, и изматените белки. На крај, по желба додадете кршени ореви или лешници.
Смесата поделете ја на два дела. Во едната половина од смесата додадете смеса од какао, разматено во 1 супена лажица млеко. Во калап за печење полеан со брашно, наизменично ставајте по лажица од „жолтата“ и од „кафеавата“ смеса и печете во рернана 185 степени околу 1 час. По желба, додека сè уште е топол колачот, нанесете шеќер во прав.