Печен пашканат со прелив од костени

Печен пашканат со прелив од костени

Потребни состојки:

  • 280 г пашканат
  • 2 супени лажици маслиново масло
  • 1 црвен кромид
  • 25 г целер
  • 45 г праз
  • 1 чешне лук
  • 120 г костени
  • 15 г мелени бадеми
  • 1 лажица жалфија
  • 1 лажица магдонос
  • сол, црн пипер и пармезан по вкус

Подготовка:
Загрејте ја рерната на 175 степени. Излупете го пашканатот, исечкајте го по должина, пропрскајте го со 1 лажица маслиново масло, наросете сол и бибер и печете го од 35 до 40 мин. Во меѓувреме, подгответе го преливот така што ќе ги пропржите ситно сечканиот кромид, целер, праз и лук со 1 лажица маслиново масло. Гответе на средна температура и додајте 1 супена лажица вода за зеленчукот да омекне. Додајте ги крупно сечканите костени, мелените бадеми и зачинете со жалфија, магдонос, сол и црн пипер. Гответе уште 2-3 минути и по потреба додајте вода. Прелијте го пашканатот, а озгора наросете малку пармезан.