Потребни состојки:
- 450 г филети од бакалар (или риба по желба)
- 3/4 лажичка мелена куркума
- 2 лажички ѓумбир во прав
- 140 г домати
- 3 чешниња лук
- 1 чили пиперче
- 4-5 зелени везени пиперки
- 4 лажичиња сенф
- сол, бибер и грст свеж коријандер
- маслиново масло
- прилог од варен ориз
Подготовка:
Зачинете ја рибата со сол, бибер и маслиново масло и тргнете ја настрана. Во процесор за храна ставете ги доматите, лукот, чили пиперчето и сенфот и зачинете со куркума, ѓумбир, сол, бибер, коријандер, малку маслиново масло. Смесата блендирајте ја. Загрејте маслиново масло во тефлонска тава и сипете го сосот од влендерот да се згусне. Додадете ги и везените пиперки да се варат заедно со сосост. Во друга тава, пржете ги филетите риба од сите страни додека поруменат. Штом се готови, додајте ги во сосот и оставете да провријат 2 минути. Послужете ја рибата со ориз и декорирајте со свеж коријандер.