Планински чај

Планински чај

Планинскиот чај изобилува со флавоноиди и поради тоа важи за моќен антиоксидант кој ги контролира потенцијалните воспаленија во организмот. Го поддржува имунитетот, релаксира и има потенцијал да го подобри расположението и да влијае на когнитивната функција. Традиционално, овој чај се користи за смирување на дигестивните проблеми. Се смета дека поседува благи антимикробни својства кои би можеле да помогнат во ублажување на дигестивните непријатности и промовирање на целокупното здравје на цревата. Содржи минерали како железо, калциум, магнезиум и калиум, кои придонесуваат за севкупниот нутритивен внес.