ПОТПЕЧЕНИ ТИКВИЧКИ

ПОТПЕЧЕНИ ТИКВИЧКИ

Состојки за 4 лица:

  • 2 тиквички
  • 2 јајца
  • 20 г путер
  • 100 мл павлака за готвење
  • 100 г пармезан
  • 1 лажица зачин
  • сол, црн бибер

Подготовка:

Загрејте ја рерната на 200 степени. Исечете ги тиквичките на тенки кругови. Во еден сад изматете ги јајцата, павлаката и зачинот, и половина од пармезанот.
Со путер премачкајте го садот во којшто ќе печете и ставете ги крукчињата тиквички. Врз нив сипете ја смесата од јајцата, додете сол и бибер, и одозгора наросете со остатокот пармезан.
Нека се пече 30 минути и консумирајте го топло со некој вид месо или салата.