Претворете ја пролетната чистка во забавен фитнес тренинг

Претворете ја пролетната чистка во забавен фитнес тренинг

Ако ви успее и ви се допадне, секое наредно чистење понесете опрема и добра музика

Пролет е, а вие размислувате за детоксикација на организмот, за тоа како да намалите некој килограм, да го светнете домот, да ја преуредите градината… Добро е да го следите она што ви го шепоти инстинктот, бидејќи вашето тело и мозок се будат заедно со природата.

Но, сте помислиле ли некогаш ритуалите за чистење да ги надополните со неколку вежби? Средувајќи го домот или градината, можете да го средите и телото, да го подобрите здравјето, да го проветрите мозокот, а да не споменуваме дека ќе ви остане време да си прочитате некоја книга или да уживате во некој добар филм.

Еве неколку совети како да ги претворите вашите пролетни задолженија во ефективни тренинзи:

Чучнувајте додека подредувате: Без разлика дали ги организирате плакарите или ја расчистувате гаражата, искористете ја секоја можност да чучнувате. Наместо да се наведнувате за да ги соберете предметите низ дома, чучнувајте во соодветна форма, затегнувајќи ги јадрото, задникот и колковите. Вежбата е изводлива и додека диплите алишта. На овој начин ќе ги зајакнете мускулите на долниот дел од телото и ќе ги подобрите подвижноста и флексибилноста.

Правете расчекор додека бришете прашина: Додека се движите од соба во соба бришејќи прашина, вклучете ја оваа полезна вежба во рутината. Направете краток длабок чекор напред (предната нога е свиткана во коленото, стапалото е рамно, додека задната е свиткана одзади) и пребришете со крпата, па заменете ја другата нога и продолжете со бришење. Ваквите расчекори ги зацврстуваат квадрицепсите, тетивите, задникот и го обликуваат долниот дел од телото. Обрнете внимание да го држите грбот исправен.

Вежби за раце со алатките за чистење: Искористете ја правосмукалката, метлата или џогерот за дополнително да ги активирате рацете и рамењата. Цревото од правосмукалката, поточно потешкиот метален дел, е одличен за да ги зајакнете бицепсите, па затоа нека ви послужи како тег. Држете го стапот од метлата или џогерот под пазуви за да ги истегнете рамената и рацете, кои се најоптеретени при средувањето.

Кардио интервали помеѓу задачите: Засилете го интензитетот на тренингот со додавање кратки кардио секвенци помеѓу задачите. Џогирајте во место, скокајте мавтајќи со рацете преку глава или марширајте низ куќата неколку минути за да го зголемите пулсот и да согорите дополнителни калории. Ова не само што го зајакнува вашето кардиоваскуларно здравје, туку додава забавна динамика на рутината за чистење.

Истегнувајте се додека рибате: Додека ги рибате кујнските површини, плочките во бањата или гарнитурата, правете кратки паузи за да ги истегнете мускулите. Додека посегнувате да ги исчистите површините високо над вас или долгите хоризонтални површини, убаво истегнете го ’рбетот и изведувајте суптилни свиоци со трупот кон лево и десно за да ја намалите тензијата и да го подобрите држењето. Истегнете ги и рацете, а сосема на крај работете со половината вртејќи со колковите во круг. Истегнувањето ја подобрува циркулацијата и го намалува ризикот од вкочанување и од повреди.

Внимателно движење и дишење: Вашиот пристап кон пролетниот тренинг кој вклучува и „генералка“ треба да биде многу внимателен, со оглед на двете физички активности кои ќе треба да ги изведувате истовремено. Затоа, неопходно е постојано да сте свесни за здивот, пулсот и сигналите што ви ги праќа телото. Практикувајте вежби за длабоко дишење додека работите, вдишувајќи длабоко низ носот и полека издишувајќи низ устата. Ова поттикнува релаксација, го намалува стресот и ја подобрува вашата целокупна благосостојба.