MK  SQ  EN  

Спорт

(ВИИТ) Високоинтензивен интервален тренинг

(ВИИТ) Високоинтензивен интервален тренинг

Теоријата зад овој тип вежбање ветува максимални резултати за минумум време, но што точно се случува во телото за време на една ВИИТ сесија?   Вежбајте интензивно во кратки интервали Клучот лежи во насловот. Вежбањето треба да биде со максимален интензитет за да има ефект. „Неопходно е да вложите 90-100% труд во рок од 15-30 минути“, вели спортскиот терапевт Бери…

Повеќе

Дали со трчање се намалуваат мускулите?

Дали со трчање се намалуваат мускулите?

Многумина мислат дека трчањето и вежбите со тегови не треба да се комбинираат, бидејќи трчањето (кое спаѓа во кардиовежба) ќе го согори тешко стекнатиот мускул. Но, практиката вели дека ваквиот сојуз е одличен за да го подобрите и кардиокапацитетот, но и мускулната сила и издржливост. Ако се фокусирате само на трчање и притоа не ги надополнувате енергетските нивоа преку храна…

Повеќе

Медитација – 5-те феномени што ги поттикнува

Медитација – 5-те феномени што ги поттикнува

1 ДИШЕЊЕТО ДЕЛУВА Мозокот ви работи со полна пареа? Сѐ што треба да направите е да дишете. „Фокусирањето на дишењето и неговите сензации, по сѐ изгледа, го поврзува срцето со главата,“ вели д-р Даниел Сигел, клинички професор на Универзитетот во Калифорнија и автор на „Aware: The Science And Practice Of Presence. „Ваквата пракса го намалува срцевиот ритам и го намалува…

Повеќе

Чучнувања

Чучнувања

БЕЗ РАЗЛИКА КОЈА Е ВАШАТА ЦЕЛ, ЧУЧНУВАЊАТА СЕ ВКЛУЧЕНИ ВО СЕКОЈА ФИТНЕС-ПРОГРАМА ОД ПРИЧИНА ШТО НЕ ПОСТОИ ПОДОБАР ПОТЕГ ШТО ТОЛКУ ЕФИКАСНО ГО ЗАЈАКНУВА ТЕЛОТО ОД ПОЛОВИНАТА НАДОЛУ.

Повеќе

Што да јадете за инстант мускули?

Што да јадете за инстант мускули?

Хранливите материи на овие намирници, во комбинација со спортот, го поттикнуваат создавањето мускулна маса УРДА Овој млечен производ фигурира и на листата намирници за диета и на листата намирници за раст на мускулите. Оние што вежбаат, треба да ја консумираат поради високото количество казеин во составот – млечен протеин кој бавно се разградува. Урдата содржи и бактерии кои му помагаат…

Повеќе

Расчекор

Расчекор

Грбот треба да биде строго исправен, вклучете ги мускулите на ’рбетниот столб и сместете ги рацете на колкови за полесно да одржувате баланс. Направете голем чекор нанапред со десното стапало и навалете го коленото така што десниот колк ќе биде паралелен со подот. Задната нога потпрете ја на прсти, со петата во вис, само не дозволувајте коленото да го допре…

Повеќе

Стомачни со раце и нозе во вис

Стомачни со раце и нозе во вис

ФИТНЕС ИНСТРУКТОРИТЕ ПРЕПОРАЧУВААТ: ОВОЈ ТИП НА СТОМАЧНИ ВЕЖБИ ДА СЕ ПРАВАТ ОТКАКО ДОБРО ЌЕ ГИ ЗАГРЕЕТЕ И, УШТЕ ПОВАЖНО, ЌЕ ГИ ИСТЕГНЕТЕ МУСКУЛИТЕ НА ЦЕЛОТО ТЕЛО. НАЈУБАВО Е ДА СЕ ПРАВАТ НА КРАЈОТ ОД ТРЕНИНГ СЕСИЈАТА.

Повеќе

Дали јогата може да биде ризична?

Дали јогата може да биде ризична?

Зборот јога стана синоним за душевен мир, позитивни вибрации, а сѐ што ви треба е едно чергиче за вежбање и природа, иако и затворената адаптирана просторија е прифатлива. Сето ова добро звучи, но што вели праксата? Прекинот на конекцијата помеѓу мозокот и телото, она на што нѐ учи јогата, честопати знае да предизвика непријатна и несигурна пракса. Додека обичната јога…

Повеќе

СКЛЕКОВИ

СКЛЕКОВИ

Речиси во сите фитнес програми се вклученисклековите, проблемот е што ретко кој може да издржи да ги прави. Десет секунди и рацете почнуваат да ви се тресат, а задникот ви паѓа на подот? Ве разбираме, но и вие разберете дека вреди да ја совладете оваа вежба. Зошто? Склековите ги зајакнуваатстомачните мускули, вклучувајќи ги и подлабоките до кои потешко се стасува…

Повеќе