Професионална опасност: суво око кај компјутерски професионалци

Професионална опасност: суво око кај компјутерски професионалци

Во денешната дигитална доба сѐ поголем број од популацијата се компјутерски професионалци.Тие извршувајќи си ја својата работа поголем дел од времето го минуваат пред екраните, кое може да предизвика разни здравствени состојби, вклучително и суви очи.

Синдромот на суво око се јавува кога очите не произведуваат доволна количина солзи или кога солзите премногу брзо испаруваат. Без солзите, кои се заштитниот слој на очите, доаѓа до неправилно навлажнување на површината на очите при што настанува поголемо триење со непријатност и болка, и потенцијално оштетување на очите.

Кои околности можат да бидат причина за оваа состојба?

 • Продолжено време пред екраните: долготрајното гледање во екраните ја намалува фреквенцијата на трепкање, што доведува до сушење на окото и недоволно подмачкување на рожницата (површината на окото).
 • Намалено трепкање: интензивното фокусирање во екранот често предизвикува нередовност на трепкање, што влијае на распределбата на солзите и доведува до сувост.
 • Лоши услови на осветлување: недоволното или прекумерното осветлување може да ги напрегне очите, влошувајќи ги симптомите на суво око.
 • Фактори на животната средина: сувиот воздух, како што е оној во климатизираните канцеларии, може да придонесе за испарување на солзите и суви очи.

Кои се симптомите кои можат да ве насочат кон сомнение дека можеби се работи за суви очи?

 • Чувство на сувост или чувство дека нешто има во окото
 • Иритација или гребење на окото при трепкање
 • Чувство на печење, особено кога е изложено на надразувачки фактори
 • Црвенило на очите
 • Заматен вид при интензивна употреба
 • Чувствителност на светлина
 • Чувство на тежина во очите при продолжени периоди на визуелна концентрација

Важно е да се напомене дека симптомите варираат од личност до личност, а одредени поединци можат да искусат само неколку од симптомите, додека пак други можат да искусат повеќе симптоми истовремено.

Како да го спречите „Синдромот суво око“?

 • Правете редовни паузи: Следете го правилото 20-20-20 – на секои 20 минути погледнете подалеку од екранот и фокусирајте се на нешто оддалечено 20 метри, најмалку 20 секунди. Ова ќе помогне да се релаксираат вашите очни мускули и да се намали напорот.
 • Трепкајте често: Потсетете се да трепкате почесто додека работите. Трепкањето помага да се шират солзи низ површината на вашите очи, одржувајќи ги влажни и спречувајќи сувост.
 • Прилагодете ги поставките на екранот: приспособете ги нивоата на осветленост и контраст на вашиот екран на удобно ниво. Намалувањето на осветленоста и користењето потопла температура на бојата може да го намали напрегањето на очите.
 • Користете соодветно осветлување во просторијата во која престојувате: проверете дали осветлувањето на вашиот работен простор е соодветно. Избегнувајте отсјај од прозорците или надземните светла, бидејќи тоа може да го зголеми заморот на очите.
 • Користете вештачки солзи: подмачкувачки капки за очи или вештачки солзи можат да помогнат во ублажување на сувоста и да обезбедат привремено олеснување. Користете капки без конзерванси и избегнувајте ги оние со состојки кои го намалуваат црвенилото.
 • Одржувајте правилно држење на телото: Поставете го екранот на компјутерот на ниво на очите и одржувајте добро држење за да го минимизирате оптоварувањето на очите и на вратот.
 • Користете навлажнувач: ако воздухот во вашиот работен простор е сув, користете навлажнувач за да додадете влага во воздухот, што може да помогне да се спречи сушење на очите.
 • Останете хидрирани: Пијте многу вода во текот на денот за да ја одржите целокупната хидратација, што исто така може да ви помогне да ги задржите вашите очи влажни.

kompjuterski profesionalci suvo oko

Што ако со овие мерки симптомите продолжат и понатаму?

Во тој случај барате стручна помош.
Ако симптомите продолжат или се влошат, консултирајте се со специјалист за очи за сеопфатна проценка и персонализиран совет. Специјалист за очи може да препорача дополнителни третмани, како што се капки за очи на рецепт, за да се ублажат симптомите на суво око.
Вештачките солзи се вообичаен и ефикасен третман за суви очи. Тие се подмачкувачки капки за очи кои помагаат да се навлажнат очите и да се ослободат од сувост, иритација и непријатност.

Кога да ги користите вештачките солзи?
 • Сувост и непријатност: Вештачките солзи може да се користат секогаш кога ќе почувствувате симптоми како што се чувство на песок или чувство на печење, црвенило или прекумерно триење на очите.
 • Продолжено време на екранот: Ако поминувате долги часови работејќи на компјутер или други дигитални уреди користејќи вештачки солзи пред, за време и по работните сесии, може да помогнат во спречување или ублажување на симптомите на суво око.
 • Фактори на животната средина: Вештачките солзи се корисни во ситуации кога воздухот е сув, како на пример во климатизирани или загреани средини или во ветровити и суви клими.
А зошто да користите вештачки солзи?
 • Подмачкување: Вештачките солзи помагаат при подмачкување на очите, обезбедувајќи ослободување од сувоста и од непријатноста предизвикани од недоволното производство на солзи или брзото испарување на солзите.
 • Навлажнување: Тие додаваат влажност на очите, спречувајќи ги да станат суви или иритирани.
 • Заштита: Вештачките солзи можат да помогнат да се заштити површината на очите од оштетување и да се намали ризикот од компликации поврзани со суви очи, како што се абразии (гребнатини) на рожницата или инфекции.
 • Подобра удобност: со користење на вештачки солзи можете да доживеете зголемена удобност, намален напор на очите и подобрен вид, што на крајот ќе ја подобри вашата целокупна благосостојба и продуктивност.
Како се користат вештачките солзи?
 • Изберете го вистинскиот тип: Достапни се различни видови вештачки солзи, вклучувајќи ги оние без конзерванси и оние со конзерванси. Капките без конзерванси се препорачуваат за лица со чувствителни очи или за оние кои треба често да ги користат капките.
 • Следете ги упатствата: Прочитајте ги и следете ги упатствата дадени од производителот. Некои вештачки солзи може да бараат тресење пред употреба, додека други може да имаат специфични препораки за дозирање.
 • Земете ги капките: навалете ја главата наназад, малку повлечете го долниот очен капак и стискајте го шишето за да испуштите една или две капки во просторот помеѓу долниот очен капак и окото. Избегнувајте да ги допирате очите или трепките со врвот на шишето.
 • Трепкајте и затворете ги очите: Откако ќе ги впиете капките, нежно затворете ги очите и трепнете неколкупати за да се рашират солзите по површината на очите. Ова помага подмачкувањето да се дистрибуира рамномерно.
 • Повторете по потреба: Можете да користите вештачки солзи онолку често колку што е потребно во текот на денот, во зависност од тежината на симптомите. Генерално е безбедно да ги користите повеќепати на ден, но секогаш е најдобро да се консултирате со специјалист за очи.

Кој тип вештачки солзи би го препорачале?

Најважно е да се напомене дека не се сите вештачки солзи исти, а вистинскиот тип за вас може да зависи од вашите специфични потреби. Поради тоа размислете за користење вештачки солзи без конзерванси, бидејќи тие се со помала веројатност да предизвикаат иритација и може да се користат почесто во текот на денот.
Сувите очи може значително да влијаат на благосостојбата и на продуктивноста на компјутерските професионалци. Со разбирање на причините и спроведување на превентивни мерки, компјутерските професионалци можат да ја минимизираат непријатноста поврзана со сувите очи. Редовните паузи, соодветното осветлување, вештачките солзи и одржувањето добра хигиена на очите се од суштинско значење за спречување и управување со симптомите на суво око. Давање приоритет на здравјето на очите не само што ќе ја подобри удобноста, туку и ќе ги подобри работната ефикасност и севкупниот квалитет на живот.