Прокељ, компир и морков со прелив од сенф и мед

Прокељ, компир и морков со прелив од сенф и мед

Потребни состојки

  • 4 компири
  • 500 г прокељ (заподготовканаовајадењенајдобро е дакориститесвеж  прокељ)
  • 2 моркова
  • 1 лажичка путер
  • 1 врзоп свежа рукола


За прелив:

  • 1 лажичка сенф
  • 1 лажичка мед
  • 2 лажички маслиново масло
  • 2 лажички лимонов сок

Овој прелив може да го комбинирате и со други јадења, особено со брокола.

Подготовка:
Сварете ги компирот и морковот во посолена вода (варете околу 15 мин). Секоја главица прокељ исчистете ја и пресечете на половина.
Кратко пропржете го кељот на путер, додадете вода (1/2 шолја) и динстајте уште 5–7 минути додека прокељот не омекне. Варениот компир исечкајте го на коцки,
а морковот на ленти. Соединете ги сите состојки за преливот и добро промешајте. Прокељот соединете го со останатиот зеленчук и прелијте ги со подготвениот прелив.
Одозгора ставете свежа рукола. Јадењето е најдобро да се служи топло, веднаш по подготовката.