РОЛАТ ОД МЕСО

РОЛАТ ОД МЕСО

Состојки

  • 400 г мелено месо
  • 150 г фета сирење
  • 1 врвка блитва
  • 2 варени јајца
  • 1 жолчка
  • 2 лажици презла
  • 2 лажици пире од домат
  • 1 лажица соја сос
  • сечкан магдонос, сол, бибер

 Подготовка

Презлата натопете ја во две лажици вода. Блитвата добро измијте ја, отстранете го коренот и потопете ја во врела вода. Процедете и ситно исечкајте. Варените јајца изрендајте ги, а сирењето испасирајте го со виљушка. Во меленото месо ставете ги жолчката, презлата, магдоносот, биберот и посолете. Смесата добро измесете ја со раце и растргнете ја на подмачкана алуминиумска фолија со дебелина од околу 5 мл.
Блитвата, сирењето и јајцата измешајте ги и нанесете ја оваа мешавина врз месото и завиткајте го во форма на ролат. Ставете во плех, прекријте со фолија и печете на 200 степени околу 40 минути (фолијата извадете ја по 25 мин. печење). Неколку минути пред крајот на печењето, извадете го ролатот и премачкајте го со доматното пире измешано со соја сос и вратете да се допече. Готовиот ролат извадете го, проладете и исечете го на кришки.