Потребни состојки:
500 г телешки шницли сечкани на тенки ленти
сол и црн пипер
¼ шолја соја сос
½ кафена лажица чили
2 кафени лажици шеќер
2 супени лажици свежо цеден сок од зелен лимон
2 супени лажици маслиново масло
2 чешниња ситно сечкан лук
5-6 ситно сечкани млади кромитчиња
300 г сечкани свежи печурки
200г зелена боранија
150 г варена пченка
1 ситно сечкана пиперка ѓ
Подготовка:
Зачинете го месото со сол и црн пипер. Во длабок сад подгответе маринада од соја сос, чили, шеќер и лимонов сок – оставете го месото 10 минути. Во длабока тава, на загреано маслиново масло пропржете го месото од 3 до 5 минути. Извадете го месото настрана, а течноста во тавата згуснете ја. Додадете ги лукот и кромидот во тавата и гответе 1 минута, а потоа додадете ги печурките и пржете уште 2-3 минути. Додадете го зеленчукот – боранијата, пченката и пиперката и гответе додека да омекнат. Вратете го месото и гответе уште 2-3 минути.