ТЕЛЕШКИ КОТЛЕТИ НА ТИРОЛСКИ НАЧИН

ТЕЛЕШКИ КОТЛЕТИ НА ТИРОЛСКИ НАЧИН

Потребни состојки:

  • 1 кг телешки котлети со коска исечени на четири парчиња
  • 200 г свежи печурки
  • 500 г домат (може и конзервиран сечен)
  • 2 главици кромид
  • 2-3 чешниња лук
  • 2 лажици брашно
  • 1 лажица зачин
  • 100 г бело вино
  • свеж мелен бибер и
  • магдонос

Подготовка:

На малку масло околу 5 минути се пропржуваат кромидот и лукчето ситно исечкани. Извадете ги и ставете ги во чинија. Во погоден сад измешајте ги брашното, зачинот и биберот. Во оваа смеса извалкајте ги котлетите и пржете ги во тавата во којашто претходно ги пржевте кромидот и лукот сèдодека не зацрвенат од двете страни. Вратете го лукот и кромидот во тавата, додадете ги печурките насечкани на ленти, виното и доматите, и оставете да се прокрчка околу 45 минути сè додека не омекне месото.