Тиква

Тиква

Редок зеленчук со нискокалорична, а висока хранлива вредност. Листата на хранливи материи во составот на тиквата е долг до недоглед. Од витамини најмногу содржи витамин А, Ц, Е и низа витамини од Б групата (фолна киселина, витамин Б6). Од минерали предничи со калиум, бакар, железо, магнезиум, фосфор, манган.