ВАРЕНО ЈУНЕШКО СО ГАРНИР ОД ЗЕЛЕНЧУК И ПРЕЛИВ

ВАРЕНО ЈУНЕШКО СО ГАРНИР ОД ЗЕЛЕНЧУК И ПРЕЛИВ

Потребни состојки:

  • 500 г јунешко месо
  • 3 моркови
  • 1 главица кромид
  • ½ корен целер
  • 1 пашканат
  • 1 ловоров лист
  • бибер, сол и зачин

Подготовка:

Месото се става во врела вода (задолжително). Дваесетина минути пред да биде сварено, се додаваат зеленчуците. Се процедува и се става на чинија (водата се зачувува за подготовка на прелив). Дополнително како гарнир може да се употребат барен карфиол, брокола, прокељ и сл.

Прелив со печурки:

  • 200 г печурки (или по желба)
  • 2 лажици брашно,
  • масло,
  • сол, бибер
  • 2 лажици павлака
  • малку лимонов сок

Шампињоните се сечат на ливчиња и се ставаат да се динстуваат, се додаваат брашното, течност (од истата во која е варено месото) и зачини. Се вари десетина минути и на крајот се додаваат павлаката и сокот од лимон.

Прелив со рен:

  • 50 г путер или масло
  • 2 лажици брашно
  • ¼ литар течност (или по потреба за соодветна густина)
  • 1  кисела павлака
  • 2 лажици рендан рен (или од тегла)
  • сок од лимон, сол, сечкан магдонос, бибер и зачин

Брашното малку се пропржува на путер/масло, се додава од течноста и се проврива. На крајот, се додаваат павлаката, сокот од лимон и зачините.

Овие преливи, покрај за вареното месо, соодветно може да се употребат и за печено месо.