Потребни состојки за веге бургер:
- 150 г азуки грав (претходно потопен во вода минимум 5 часа)
-
1 сечкан кромид
-
6-7 листови зелена салата
-
1 рендан мал морков
-
2 кафени лажици семе од лен
-
3 лажици вода
-
2 лажици магдонос
-
Лебни трошки
- 1 кафена лажица сода бикарбона
-
Хималајска сол
-
Црн пипер
-
Коријандер
-
Зачини по желба
Подготовка:
Во еден длабок сад ставете ги трите лажици вода и семките од лен и оставете ги да отстојат 5-10 минути. Гравот што стоеше во вода, ставете го да се вари околу 40 минути и во водата додадете лажичка сода бикарбона. Штом гравот е варен, исцедете го од вода и грубо миксирајте го. Додадете ги кромидот, морковот, магдоносот, зачините и на крај додадете ги ленот и претходно исечканата салата. Мешајте додека состојките да се соединат и истовремено ситнете ги со виљушката. Од смесата обликувајте плескавици, извалкајте ги во лебни трошки и пржете ги на кокосово масло по 2-3 минути од двете страни. На интегрално лепче за бургер ставете лист зелена салата, плескавицата, а озгора свеж зеленчук по избор и прелијте со сос од павлака и сенф.
За повеќе рецепти кликнете тука.