Водич за комуникација

Водич за комуникација

Како да поставувате прашања без да ги иритирате внуците?

Без разлика дали сте баба или дедо со полно работно време или ги чувате внуците само за викенд, едно е сигурно: Ве интересира сѐ што се случува во нивниот живот, бидејќи им мислите најдобро! Но, има уште две личности кои се подеднакво љубопитни како вас, а тоа се мама и тато.

За детето тоа подразбира многу испрашување и одговарање, најмалку двапати во денот, на едните исти прашања: Како помина на училиште? Што јадеше денес? Имаш ли домашна за пишување?

Уште ако овие прашања ги поставувате непосредно по враќање на детето од училиште, сигурно ќе се соочите со бесна и нервозна реакција и ќе останете без одговор.
Како да ја подобрите комуникацијата со внуците? Како вашите прашања да иницираат разговор наместо кавга?

Тајмингот е пресуден

Децата се несоработливи после враќање од градинка, школо, тренинг­? Но, има појаснување за ваквиот феномен кој е својствен речиси за сите деца на возраст од 4 до 14 години.
Додека детето е на училиште, тоа е изложено на авторитет и на правила. Неговата слобода е ограничена, а неговите потреби се сведени на минимум. И тоа не е погрешно! Но, погрешно е штом дојде дома, на територијата каде што конечно може да биде слободно и да се опушти, одново да поминува низ одреден протокол.
Пред да го осудите детето дека е невоспитано или да се критикувате себеси дека не сте добар педагог, почекајте да поминат неколку часа пред да го бомбардирате детето со прашања. Уште подобро, дозволете му само да ви пријде. Штом тоа стане расположено за разговор, од него ќе извлечете сѐ што ве интересира.

Поставувајте отворени прашања

Не поставувајте прашања на кои може да се одговори со „да“ или „не“, тие формулации сочувајте ги за ситуациите кога итно ви треба одговор. На пример, прашајте: „Дали си гладен?“ за да знаете дали треба да подготвите оброк. Но, наместо да прашате: „Дали си помина добро на училиште?“ обидете се со: „Што беше најинтересното нешто што се случи денес на училиште?“ Ваквото прашање поттикнува значаен разговор и му овозможува на внучето да ги сподели своите мисли и искуства во свој стил и темпо.

Слушајте внимателно

Не поставувајте прашања колку да се каже дека сте ги поставиле или за да не биде тивко по дома. Децата веднаш забележуваат дека повеќе сте сосредоточени на домашните обврски отколку на нивните одговори. Покажете искрен интерес за животот на вашето внуче со активно слушање на нивните одговори. Вклучете се во разговорот со дополнителни прашања, овозможувајќи им да споделат повеќе детали доколку се чувствуваат удобно. На пример, ако вашето внуче спомене ново хоби, распрашајте се понатаму: „Тоа е одлична идеја! Како се заинтересира токму за тоа? Дали јас можам некако да ти помогнам?“

Почитувајте ја нивната приватност

Бидете реални, некои теми може да бидат поприватни или почувствителни за вашето внуче и сосема е во ред да се повлечете и таа тема да им ја оставите на родителите. Почитувајте ги нивните граници и ако изгледаат дека се двоумат да споделат одредени детали, дајте им простор да го сторат тоа кога ќе бидат подготвени. На ваков начин ќе успеете да стекнете уште поголема доверба во нив и да создадете пријателски однос со нив, секако, без да го загрозите сопствениот авторитет. На пример, ако вашето внуче не сака да разговара за одреден пријател или училишна ситуација, почитувајте ја неговата одлука велејќи: „Не грижи се, не мора воопшто да зборуваме на таа тема. Можеме да зборуваме подоцна, кога ќе бидеш спремен за тоа, а можеш и само да ми поставуваш прашања ако ти треба совет, без да ми откриеш кој што точно направил или рекол.“

Споделете свое искуство

Направете удобна атмосфера за разговор преку споделување на вашите сопствени приказни и искуства. Ваквата двонасочна размена на информации ќе го охрабри вашето внуче да се отвори. На пример, кога разговарате за училиште, може да споделите смешна или незаборавна приказна од вашите училишни денови. Не претставувајте се себеси како совршен и послушен ученик, суптилно споменете и некоја беља, ако треба и измислете ја, за што повеќе да му се приближите.

Користете хумор по потреба

Внесете малку хумор во вашите прашања за да го расположите и за да го направите разговорот попријатен. Ова може да создаде опуштена атмосфера, правејќи го вашето внуче поподготвено да споделува. На пример, наместо директно да прашувате за некоја несекојдневна ситуација, може да кажете: „Имаш ли некоја интересна приказна од светот на домашните задачи, од школскиот двор, од спортската сала? Јас имам една тајна што сакам да ја споделам со тебе, но само ако ми ветиш дека нема да се смееш?!“

Да се биде баба и дедо подразбира да се поставуваат многу прашања, но наоѓањето на вистинскиот пристап гарантира дека овие разговори ќе бидат пријатни и конструктивни. Запомнете, клучот е да создадете средина каде што вашето внуче ќе се чувствува удобно да го сподели својот свет со вас.

 

vnucite so baba i dedo

Најтешкиот разговор… разговор за пари

Сигурно ви е тешко секогаш кога мора да им објасните на внуците дека немате да им дадете пари? Затоа, создадете мирен амбиент каде што можете да имате отворен разговор без одвлекување на вниманието.

  1. Изберете време кога сите се опуштени и способни да се фокусираат на дискусијата.
  2. Бидете директни и искрени со вашите внуци. Објаснете дека се соочувате со финансиски ограничувања и можеби нема да можете да обезбедите финансиска помош во моментот.
  3. Користете едноставен јазик соодветен на возраста за да ја пренесете пораката.
  4. Уверете ги вашите внуци во вашата љубов и емоционална поддршка. Дајте им до знаење дека вашата неможност да обезбедите финансиска помош не ја намалува вашата грижа за нив.
  5. Можете да споменете фактори како што се промените во приходите, неочекуваните трошоци или други финансиски одговорности на кои треба да им дадете приоритет.
  6. Искористете ја оваа прилика да разговарате за важноста на финансиската одговорност. Создадете буџет заедно – договорете се колку пари можат да очекуваат од вас на неделно или месечно ниво и поделете ги според намената: трошење, заштеда, долгорочни цели.