Зајакнете го својот имунитет пред сезонските промени

Зајакнете го својот имунитет пред сезонските промени

Есенското време и сезонските промени за многумина од нас се синоним за пад на имунитетот, појава на настинки и кашлица, па поради тоа  почнуваме да размислуваме како да го подготвиме  нашиот организам, да го зајакнеме имунитетот  и  полесно да се заштитиме себеси. Имунолошкиот систем е систем  за самоодбрана, кој се состои од клетки кои му помагаат на телото да направи разлика помеѓу молекулите кои не припаѓаат на нашето тело. Сите компоненти  мора постојано да се одржуваат и да се надополнуваат  за да се одбранат од  микроорганизмите кои постојано го напаѓаат.
Постојат  повеќе нивоа на заштита од инвазивните патогени, и тоа: физички бариери, механизми на вроден имунитет  и адаптивен имунитет.
Можеме да помогнеме во тој процес така што ќе избереме здрав начин на живот и ќе ги следиме општите упатства за добро здравје.

Поддржете го природниот одбранбен систем на вашето тело 

Силниот имунолошки систем е првата линија на одбрана од инфекции. Кога сте здрави  вашето тело прави подобра работа во борбата против штетните агенси.
Имајте редовен и доволно долг сон – За повеќето од нас тоа е околу седум до осум часа.
Менаџирање на стрес Учењето техники за релаксација, како што е контролираното дишење, и стратегии како што е  медитацијата, исто така може да ви помогнат подобро да се справите
Физичка активност  Практикувањето спортски активности 2-3 пати во неделата во траење од 45 минути до 1 час значително може да придонесе во намалувањето на секрецијата на хормонот на стрес
Јадете хранливи оброци со многу зеленчук, овошје, цели зрна и мешунки
Ако пушите, размислете да се откажете
Често миење раце со сапун и вода
Суплементи

Витамините и суплементите ја дополнуваат исхраната, но не ја заменуваат.
Честопати не добиваме доволно витамини преку нашата храна или нашето тело едноставно не произведува доволно од нив. Во овој случај, суплементите и витамините се одличен додаток на нашата исхрана. Специфични витамини, на пример мултивитамини, железо и магнезиум, треба да се земаат во текот на целата година. Сепак, постојат есенцијални витамини кои не можете да ги пропуштите додека одиме кон есенските и зимските месеци.

Есенцијални витамини и минерали кои придонесуват во полесна адаптација на организмот при промена на сезоната

Витамин Д
Бидејќи  сезонскиот премин од лето во есен ја намалува изложеноста на сончева светлина, започнувањето со суплементација на витаминот Д станува клучно. Статистиката открива дека во текот на есента многу региони доживуваат пад на сончевите часови до 50 %. Ова намалување може да доведе до недостаток на витамин Д, што влијае на 1 милијарда луѓе на глобално ниво. Соодветните нивоа на витамин Д ја зајакнуваат имунолошката функција и ја намалуваат подложноста на инфекции, особено кај пациенти со дијабет или хормонален дисбаланс. Затоа, навременото дополнување ја заштитува целокупната благосостојба бидејќи достапноста на сончевата светлина се намалува.

Витамин Ц 

Како што пристигнува есента, внесувањето витамин Ц во вашата рутина може да го зајакне имунитетот. Истражувањата покажуваат дека витаминот Ц ја подобрува функцијата на имунитетот, намалувајќи го ризикот од настинки и грип за време на сезонските транзиции. Студија на Hemilä et al. (2017) пријавила намалување од 14 % на веројатноста од настинка со редовно дополнување на витаминот Ц. Oва е една од проактивните мерки за заштита на здравјето како што се менуваат температурите, поддржувајќи ја целокупната благосостојба.

Б-комплекс

Земањето витамин Б-комплекс за време на годишните промени е од клучно значење поради неговата улога во поддршката на имунолошката функција и производството на енергија. Студијата на Даглас (2018) покажа дека индивидуите кои земале додатоци со витамин Б-комплекс имале 20 % намалување на симптомите на настинка и грип за време на сезонските транзиции. Витамин Б-комплекс помага во одржување на целокупната благосостојба и прилагодување на променливите услови на животната средина, помагајќи во дополнувањето на изгубената енергија. Дополнителен совет е да земете комбиниран препарат кој содржи Б-комплекс и пребиотици. Пребиотиците ja поддржуваат цревната флора и помагаат за подобро искористување на сите витамини и минерали, но и за создавање на витамините од групата Б.

 Цинк и селен  

Статистиката покажува дека дефицитот на цинк е чест, кој влијае дури на 17 % од светската популација. Оваа комбинација на цинк и селен е особено важна за пациентите кои имаат проблеми со тироидната жлезда, а поради тоа имаат проблем со адапатација на температурните промени. Исто така, не смееме да заборавиме дека цинкот и селенот се докажана антиоксидантска поддршка.

Омега-3 масни киселини  

Вклучете и омега-3 масни киселини во вашата рутина. Студиите покажуваат дека омега-3 масните киселини помагаат во ублажување на сезонското афективно нарушување (SAD), распространето во месеците без сонце, преку подобрување на производството на серотонин (хормонот на среќа). Освен тоа, омега-3 го намалуваат воспалението, придобивајќи го имунолошкиот систем, бидејќи се случуваат температурни промени.

Заклучок 

При адаптација на сезонските промени од лето во есен, вклучувањето на соодветни додатоци може да ја поддржи вашата благосостојба. Дајте приоритет на витаминот Д за одржување на здравјето на коските и намалување на стапката на инфекции, на витаминот Ц за поддршка на имунитетот и омега-3 масните киселини за контрола на воспалението. Запомнете, балансирана исхрана, хидратација и редовно вежбање се клучни. Консултирајте се со вашиот лекар или фармацевт за повеќе насоки.

д-р. Сандра Јовановска

доктор по општа медицина