Потребни состојки:
- 200 гр бисквити
- 100 гр путер
- прстофат цимет
- 250 гр крем сирење
- 160 гр грчки јогурт
- 5 лажици мед
- 1 јајце
- 1 белка
- 1 лажичка екстракт од ванила
- 3 лажици џем од јагоди
Подготовка:
Направете џем од јагоди така што на тивок оган ќе варите 10-тина јагоди (замрзнати) со 2 лажици шеќер, малку лимонов сок и вода сѐ додека јагодите да омекнат, ако сакате можете и да ги исечкате за да бидат поситни.
Смелете ги бисквитите и сипете ги во стопен путер, ваквата смеса распоредете ја во калап за мафини и печете на 200 степени околу 5 минути.
Крем сирењето, грчкиот јогурт, белката, јајцето и ванилата, матете ги со миксер па смесата прелијте ја врз секое мафин колаче. На врвот додајте малку џем од јагоди. Печете на 170 степени уште 20-тина минути. Добро оладете ги мафините пред сервирање.