Балансиран фитнес ритам

Балансиран фитнес ритам

Колку денови за одмор препорачуваат тренерите?

Добро е да се вежба, но дали е добро да се вежба секој ден?

Некои поединци веруваат во мантрата: „без слободни денови“, бидејќи секоја пауза е потенцијален ризик од целосно откажување. Но, тренерите се залагаат за побалансиран пристап, а истото го мислат и нутриционистите.

Строгото следење на одреден режим на исхрана или фитнес програма води кон развој на нездрав однос и кон храната и кон спортот. Плус, секоја отстапка од строгиот режим поттикнува бумеранг ефект, па наместо помалку, вагата ќе покаже повеќе килограми од оние со кои стартувавте.

Важноста на одморот

Повеќе вежбање не е еднакво на подобри резултати! Деновите за одмор се клучни за да му се овозможи на телото да закрепне и да се прилагоди на стресот што го доживува за време на тренинзите. Соодветниот одмор спречува преоптоварување на мускулите, го намалува ризикот од повреди и води кон долгорочна кондиција.
Вежбањето ги исцрпува енергетските резерви на телото и предизвикува ситни микроскопски кинења во мускулното ткиво. Но, кога телото има време за одмор, тоа им овозможува на мускулите да ги надополнат резервите на енергија, да заздрават и нараснат, што резултира со зголемена мускулна маса.

Што велат експертите?

Водечките фитнес тренери нагласуваат дека идеалниот број денови за одмор зависи од неколку фактори вклучувајќи ги индивидуалните капацитети и кондицијата, интензитетот на вежбањето и целокупниот начин на живот. Тоа не е еден пристап кој одговара на сите. Познатиот личен тренер Лиза Томпсон, вели: „Клучно е да се разберат сигналите на вашето тело. Ако се чувствувате постојано уморно, болно или забележувате пад на перформансите, можеби е време да воведете плус ден за одмор.“

Бидете отворени за помалку строг план на вежбање, бидејќи сигурно ќе се соочите со денови во кои животните околности ќе ве спречуваат да го остварите фитнес распоредот. Флексибилноста и конзистентноста се поефективна комбинација на долг рок од ригидниот распоред.

Вежбањето седум дена неделно со умерен до силен интензитет може да биде контрапродуктивно, па дури и може да доведе до повреда. Ако вашите мускули немаат доволно време да закрепнат помеѓу тренинзите, голема е веројатноста да не ги доживеете резултатите за кои толку напорно работите.

Одморот е полезен и за менталното здравје, бидејќи самата идеја за вежбање без пауза може да предизвика прекумерен стрес и за кусо време да поттикне исцрпеност.
Сте забележале ли колку посилно и поенергично се чувствувате секогаш кога после подолга пауза му се враќате на вежбањето? Повеќе не е секогаш подобро! И на телото и на умот им е потребно да се ресетираат за да ви донесат напредок.

Од друга страна, одвојувањето денови за одмор ја одржува во живот возбудата и полека но сигурно го усвојува вежбањето како навика, а не како уште една обврска што треба да се заврши.

fitness odmor

Препораки за одмор

Почетници: За оние кои се нови во светот на фитнесот, тренерите обично препорачуваат најмалку 2 до 3 дена за одмор неделно. Ова му овозможува на телото постепено да се прилагодува на зголемената физичка активност.

Средни до напредни вежбачи: Како што напредувате во вашите фитнес цели, зачестеноста на деновите за одмор може да се намали. Тренерите често предлагаат 1 до 2 дена за одмор неделно, стратешки комбинирани за да се оптимизира закрепнувањето.

Денови за одмор при активно градење мускули: Ако кревате тегови 5 дена неделно со умерен до висок интензитет по 1 час, може да земете 1 до 2 дена за одмор. Ако вежбате 30 минути на ден, тогаш 1 ден во неделата може да ви биде доволен за одмор.

Слушајте го телото

Без оглед на искуството, тренерите секогаш ја нагласуваат важноста да се слуша сопственото тело. Ако се чувствувате уморни или чувствувате постојана болка, не двоумете се да земете дополнителен ден за одмор. Целта не е да се истурка болката, туку да се постигне одржлива, долгорочна фитнес рутина.

Плус, вашите денови за одмор треба да бидат стратешки, дозволувајќи ѝ на секоја мускулна група да има соодветна пауза. На пример, не би сакале да ги вежбате рамената и бицепсите неколку дена по ред без закрепнување помеѓу. При закрепнувањето на горниот дел од телото, можете да го вежбате долниот дел од телото.