ЦВЕКЛО идеална храна за зимските месеци

ЦВЕКЛО идеална храна за зимските месеци

Велат дека може да поправи многу од она што е расипано во организмот. По потекло од крајбрежјето на Средоземното Море, цвеклото било познато и употребувано од древните народи за здравствени цели. Денессе смета за една од најкорисните и најлековити култури и е богато со навистина широка лепеза на корисни елементи. Идеална намирница за долгите и ладни зимски денови.

Енергетска и нутритивнавредност

Нутриционистички гледано, цвеклото е навистина богато со елементи коишто се важни за исхраната и за здравјето. Просеченхемискисоставна 100 гсвежанамирница е: 88 гвода,1,5 гпротеини,0,1 гмасти,9,4 гјаглехидрати и 2,5 гвлакна. Енергетската вредностизнесувасамо 45 ккална 100 гсвежанамирница. Цвеклото е лесносварливанамирница.Вонеасенаоѓаатречиси ситеминералнисостојки: калиум, фосфор, калциум, магнезиум, железо, флуор, сулфур, јод, бром, литиумитн. Важно е дасеистакнедекацвеклотосодржиопределено количество кобалткојучествувавоформирањетонавитамин Б12.Особеное важно присуствотонавитамините Б1, Б2, Б6, Ц, фолати и пантотенскакиселина.Одличенизвор е нафолати (27% од препорачан дневен внесна 100 г) и добаризворнаманган (16% одпрепорачан дневен внес на  100 г), калиум(10% одпрепорачан дневен внес на 100 г) и влакна  (11% одпрепорачан дневен внес на 100 г).

Лековити својства на цвеклото

Цвеклото е традиционален лек за леукемија. Овој зеленчук содржи аминокиселина бетаин, која има антиканцерогени својства. Терапијата со цвекло,која подразбира секојдневно внесување сок од цвекло или сурово

рендано цвекло,има позитивно влијание против леукемија и против многудруги видовирак.

Цвеклото е преполно со антиоксиданти кои што го штитат организмот од предвремено стареење и коишто помагаатво борбата против многу болести.

Влакната што ги содржи цвеклото,може да го намалат нивото на холестерол во крвта и до 40%.

Цвеклото се употребува како помош прилекување на маларија, акутни фиброзни болести и на грип во почетен стадиум, како и прирегулирање на крвниот притисок, особенона низок крвен притисок.

Редовното консумирање цвекло може да спречи појава на проширени вени.

Иако количеството железо што го содржи цвеклото не е многувисоко, неговиот квалитет е извонреден.Железото одц веклото е моќно средство за чистење на организмот од токсини.

Цвеклото особено се препорачува кај трудници, поради високото ниво на фолнакиселина.

 

Сокот од цвекло ја стимули раработата на црниот дроб и на жолчката и спречува запек.

Сокот од цвекло во комбинација со сок од морков е одличен лекзагихт, за болести на бубрезите и за жолчниотмеур.

Познато е дека цвеклото може да помогне и кај многу други заболувања: главоболка, забоболка, дизентерија, кожни проблеми, менструални болки итн.

Поради содржина на салицилна киселина, во организмот делува против воспалително.

Присуството на јодот го прави драгоцен во борбата против атеросклерозата и во забавувањето на процесот на стареење.

Благодат за вегетаријанците
Цвеклото е многуважнанамирницавоисхранатанавегетаријанцитезатоаштосодржиодредено количество кобалт, којсевклучувавоформирањетонавитаминотБ12, кој, пак, е неопходен во формирањетонаеритроцититевокрвта. Недостатокотнаовојвитаминпредизвикуваеденвид анемија (пернициознаанемија). Токму порадитоа, цвеклото е еденоднајдобритеприроднилековизалекувањенаанемија и слабокрвност.

Цвеклото е најдобродасеконсумирасурово (рендано) вокомбинацијасолимоновсок.Доколку сакатедагоподобритевкусотнавакаподготвената салата, можедадодадете исвежморков и/иликиселојаболко. Ќесеизненадитеодвкусотнаоваакомбинација.

Сокотодцвеклоима посебна вредност и,  e со изразени лековити својства.Го поткрепува и го зајакнува целиот организам и поволно делува на метаболизмот. Најдобро е да се пие во комбинација со мед и лимон, по половина чаша, трипати на ден.

Лековитотодејствонацвеклото, врз човековиот организам, вокомбинацијасомногупристапнатацена, претставувавистински благодатзаздравјето, достапенза секого.

Купување и чувањенацвеклото

Коренотнацвеклото е сокруголилисо оваленоблик, малаилисреднаголемина. Требадабидесотемноцрвенабоја, сонеоштетенакожаи соцврстаструктура. Колкуе поголемдијаметаротнакоренот, толку срединатаму е подрвенеста и немадобарвкус.
Варено и исчистеноцвекломожедачуватевозамрзнувачдо 7 дена, додекацелоилиисечкано, возамрзнувачдо 10 месеци.

Совет
Нефрлајте ги листовите од цвеклото.Тие се богати со бетакаротин, фолнакиселина, хлорофил, витамин Ц и железои од нив можете да направите зеленикав кашест сок или да ги подготвите како спанаќ.