Јога за сениори

Јога за сениори

Зошто треба да почнете уште денес?

За лицата кои бараат безбеден и ефикасен начин за подобрување на физичкото и менталното здравје, практиките за истегнување, дишење и медитација што ги вклучува јогата може да бидат одлична солуција.

Јогата ја негува врската меѓу телото и умот преку пози на истегнување комбинирани со длабоко дишење. И покрај нејзините корени во источната филозофија, јогата на Запад воглавно се практикува поради фитнес мотиви. Се уште има духовен аспект, но не е целосно религиозен и затоа ја практикуваат луѓето од сите вери.

Бидејќи позите на јогата (наречени асани) лесно може да се модификуваат и да се адаптираат на потребите и можностите на индивидуата, таа е безбедна и за сениорите. Јогата е одличен начин за да ја одржите цврстината на телото без да им предизвикате стрес и напор на зглобовите, што не е случај со другите физички активности како џогирање или вежби со тегови.

Никогаш не е доцна да почнете да практикувате јога. Можете да почнете на која било возраст, а ако имате недоумица консултирајте се со вашиот лекар.

Бенефити од јогата за возрасни

Подобра рамнотежа

Многу пози на јогата се фокусираат на зајакнување на стомачните мускули и подобрување на стабилноста на јадрото. Тоа може да ви помогне да станете постабилни кога сте на нозе и да го намалите ризикот од паѓање и фрактури.
joga za postari

Поборена флексибилност

Јога движењата се идеални за безбедно истегнување на мускулатурата на постарите лица. Држењето на мускулот во одредена поза додека правилно дишете, поттикнува релаксација на сврзните ткива, а тоа помага да се зголеми опсегот на движење. Истражувањето на International Journal of Yoga Therapy, покажа дека редовното практикување јога драматично ја зголемува севкупната флексибилност на постарите лица.

Подобрено дишење

Практиките за контрола на дишењето што ги подразбира јогата (позната како пранајама) може да го прошират капацитетот на белите дробови и да го подобрат белодробното здравје. Една студија покажа дека постарите жени кои практикуваат јога трипати неделно во текот на 12 недели, забележале значително подобрување во нивната респираторна функција.

Посилни коски

Ако имате предиспозиции за остеопороза или сте загрижени за вашите чувствителни и кршливи коски, обидете се со јога уште денес. Конзистентната јога рутина која вклучува пози при кои се користи сопствената тежина, може да помогне во зајакнување на коските. Неко ветувачки истражувања сугерираат дека јогата може да ја подобри густината на коските кај жените во постменопауза.

Намалена анксиозност и стрес

Преку медитација и свесно дишење, јогата ве поттикнува да се фокусирате на сегашноста и да најдете чувство на мир. Истражувањата покажаа дека тоа може да го намали нивото на хормонот на стрес – кортизол и да помогне во олеснување на симптомите на анксиозност и депресија. Во истражувањето на „националниот институт за здравје“, повеќе од 85% од луѓето кои практикуваат јога потврдиле дека таа им го намалила стресот.

Подобар сон

Во струдијата објавена во „Алтернативни терапии во здравствотот и медицината“, возрасните над 60 години кои се бореле со несоница посетувале часови по јога двапати неделно и плус изведувале јога сесии дома. По три месеци, групата пријавила значителен подобрувања во времетраењето и во севкупниот квалитет на сонот.

 Несекојдневна опција: јога на стол

Не секој е во состојба да практикува традиционална јога и во тој случај на свцена настапува столот. Постарите лица кои имаат проблеми со мобилноста или проблеми со рамнотежата, можат да уживаат во придобивките од јогата без да мора се спуштат на под.

Јогата на стол вклучува безброј вежби за `рбетот, колковите, градите, вратот, рацете , а на интернет се достапни многу видеа за овој тип јога.