Пролетна салата со пилешко на скара

Пролетна салата со пилешко на скара

Потребни состојки за салата:

  • 2 пилешки гради
  • 6 чаши мешана зелена салата (марула, спанаќ, рукола, итн.)
  • 1 чаша чери домати, преполовени
  • 1 краставица, исечена
  • 1 шолја ротквици, тенко исечени
  • 1/2 чаша црвен кромид, тенко исечен
  • 1/2 чаша фета сирење
  • 1/4 чаша семки од тиква или од сончоглед
  • свежи билки (како магдонос или копар)

Состојки за маринада на месото:

  • 2 лажици маслиново масло
  • 2 чешниња столчен лук
  • 1 лажичка суво оригано
  • 1 лажичка сува мајчина душица
  • сол и црн пипер по вкус

Состојки за дресинг:

  • 1/4 чаша ладно цедено маслиново масло
  • 2 лажици свеж сок од лимон
  • 1 лажичка Дижон сенф
  • 1 лажичка мед или јаворов сируп
  • сол и бибер по вкус

Подготовка:

Маринирајте го пилешкото месо најмалку 30 мин. Загрејте ја скарата и печете ги маринираните пилешки гради околу 6-8 мин. од секоја страна. Оставете го пилешкото да одмори неколку минути пред да го исечете. Во голем сад за салата измешајте ја зелената салата со останатиот зеленчук, здробеното сирење и семките. Во мал сад измешајте ги маслиновото масло, свежиот сок од лимон, сенфот Дижон, медот, солта и црниот пипер додека не се соединат добро. Исечете го месото и ставете го врз салатата, а озгора прелијте со дресингот. Наросете ситно сечкани свежи билки за дополнителен вкус и свежина.