Спорт – лек за сите болести

Спорт – лек за сите болести

Спорт е најдобрата блокада зa која било болест што се подготвува да го нападне вашето тело

Секојдневната физичка активност (сеедно каква), докажано носи повеќе енергија во мозокот правејќи нѐ остроумни. Научниците воочиле дека телесните вежби го поттикнуваат развојот на митохондриите (елементи на клетките задолжени за производство на енергија) како во мускулите, така и во мозокот, па резултатот е повеќе енергија во нашиот ум која можеме да ја искористиме за најразлични ментални процеси. Но, редовната физичка активност не само што нѐ прави попаметни, туку вистински ни го продолжува животот.

 • Ќе си го продолжите животот за цели 10 години ако одите на пливање само трипати во неделата. Зошто? Па пливањето е најдобрата кардиоваскуларна вежба што ќе ви го зајакне срцето.
 • 55 % e помал ризикот од срцево заболување доколку вежбате умерено од три до пет пати во неделата.
 • 15 минути – Ова е дневната минутажа спортување што ви е потребна за да си го продолжите животниот век.
 • Ќе прославите плус шест родендени во животот ако создадете навика да џогирате по два часа само еден ден во неделата.
 • Оние што одат на работа со велосипед, ќе дуваат свеќички петпати плус. Но, само ако стасувате на работа во рекордно време, без задоцнувања по пат.
 • И во 50-тите може да бидете фит како во 20-тите. Сѐ што треба да направите е да ја практикувате оваа спортска сесија двапати во неделата: 4 минути џогинг; 4 минути спринт; 4 минути пешачење; 4 минути спринт возење велосипед; 4 минути бавно возење.
 • Во студијата на Франк Хју, професор на „Харвард“, се вели дека енергичното пешачење еден час дневно ги намалува шансите за дијабетес тип 2 за цели 34 %.
 • Според истражувањето на Американската Медицинска Асоцијација, жените кои пешачат 4 или повеќе часа во неделата, имаат 41 % помали шанси да заболат од остеопороза за разлика од оние кои пешачат помалку од еден час.
 • Ќе ја намалите веројатноста да страдате од болки во колената на старост, ако редовно трчате.
 • 20 % e просечниот пад на крвниот притисок како резултат на кревањето тегови, повеќе од двапати неделно.
 • 30 % ќе го намалите ризикот од Паркинсонова болест доколку редовно вежбате – три или повеќе пати во неделата.
 • 40 % ќе го намалите стресот ако вежбате секој ден или ако посветите 20-тина минути за да го средите домот!
 • 10-20-30 минути – оптималниот тренинг интервал за да го подобрите капацитетот на белите дробови, крвниот притисок и холестеролот.
 • Истражувачкиот тим од Универзитетот „Дјук“, вели дека количината на физичка активност, за разлика од интензитетот, најмногу влијае во подобрување на состојбата со високиот холестерол.
 • Помал бутен волумен од 40 сантиметри го зголемува ризикот од кардиоваскуларни болести. Изградете поголеми и поцврсти нозе со помош на тегови.
 • 8 недели или два месеци секојдневно вежбање со стисок на дланката (со онаа мала справа или гума) ќе го намали систолниот крвен притисок за 15 единици.
 • 30 % ќе ја големите мускулната флексибилност доколку редовно практикувате вежби за бицепс.
 • 34 % ќе го намалите ризикот од остеопороза доколку трипати во неделата вклучувате и вежби со тегови.