Зелка

Зелка

Зимата не смее да помине без зелка на трпезата. Свежа или кисела, таа е неверoјатно хранлив зеленчук што содржи многу малку калории. Богата со витамини Ц и К, ја поддржува функцијата на имунолошкиот систем и здравјето на коските. Една чаша сечкана зелка обезбедува речиси 85 % од дневното препорачано внесување на витамин К, витален за згрутчување на крвта и метаболизмот на коските. Покрај тоа, зелката содржи висока содржина растителни влакна кои го помагаат варењето на храната, го одржуваат здравјето на цревата и го намалуваат ризикот од одредени дигестивни проблеми.

Зелката е исто така фантастичен извор на антиоксиданти, вклучувајќи полифеноли и сулфурни соединенија, познати по нивните антивоспалителни и антиканцерогени својства. Дополнително, содржи соединенија како глукозинолати кои можат да се претворат во моќни антиканцерогени соединенија за време на варењето. Со својата нискокалорична содржина и импресивниот профил на хранливи материи, зелената зелка е присутна во различни јадења и салати, нудејќи изобилство здравствени придобивки: од зајакнување на имунолошкиот систем до поддршка на здравјето на дигестивниот систем и потенцијално намалување на ризикот од хронични болести. Вклучувањето на овој зеленчук богат со хранливи материи во вашата исхрана придонесува за поздрав начин на живот и севкупна благосостојба.