Lakra

Lakra

Dimri nuk guxon të kalojë pa lakër në tavolinë, e freskët apo turshi, ajo është një perime jashtëzakonisht e ushqyeshme e cila përmban shumë pak kalori. E pasur me vitaminat C dhe K, ajo mbështet funksionin e sistemit imunitar dhe shëndetin e kockave. Një gotë lakër e grirë siguron gati 85% të marrjes së rekomanduar ditore të vitaminës K, thelbësore për koagulimin e gjakut dhe metabolizmin e kockave. Përveç kësaj, lakra ka një përmbajtje të lartë të fibrave bimore që ndihmojnë tretjen, ruajnë shëndetin e zorrëve dhe zvogëlojnë rrezikun e problemeve të caktuara të tretjes.

Lakra është gjithashtu një burim fantastik i antioksidantëve, duke përfshirë polifenolet dhe komponimet e squfurit, të njohur për vetitë e tyre anti-inflamatore dhe antikancerogjene. Për më tepër, ajo përmban komponime si glukozinolatet, të cilat gjatë tretjes mund të shndërrohen në komponime të fuqishme kundër kancerit. Me përmbajtjen e saj të ulët kalorike dhe profilin mbresëlënës me lëndë ushqyese, lakra jeshile është pjesë e një sërë pjatash dhe sallatash, duke ofruar një mori përfitimesh shëndetësore nga përforcimi i sistemit imunitar deri te mbështetja e shëndetit të tretjes dhe reduktimi potencial i rrezikut nga sëmundjet kronike. Përfshirja e kësaj perimeje të pasur me lëndë ushqyese në dietën tuaj kontribuon në një mënyrë jetese më të shëndetshme dhe mirëqenie të përgjithshme.