MK  SQ  EN  

Тема: ковид-19

Детство со Ковид-19 – Родителски водич за адаптација

Детство со Ковид-19  – Родителски водич за адаптација

Ковид-19 сѐ уште е тука! Адаптирањето на развојните промени во секојдневниот живот продолжува и за вас и за вашето семејство. Како родители, должни сте да го трасирате патот по кој ќе се адаптираат децата на новото „нормално“, а во тоа ќе успеете ако им бидете добар пример. Децата бараат насоки од возрасните за да знаат како да реагираат на стресни…

Повеќе

Кога светот е разочаран, вие… БИДЕТЕ УТЕХА

Кога светот е разочаран, вие… БИДЕТЕ УТЕХА

Слободно кажете: Животот се смени после Ковид 19! Кога би имале двоглед да ѕирнете во домовите на луѓето, ќе видите дека секој води своја битка. Некој се бори да работи од дома додека децата врескаат, друг е во солзи што не си ги видел блиските, трет се обидува да го натера детето да седне да учи…Никому не му е лесно…

Повеќе

Како да престанам да го допирам лицето?

Како да престанам да го допирам лицето?

За 60 минути, човекот во просек се допира за лице 23 пати Некои помалку, некои повеќе, но сите го допираме лицето колку и да веруваме дека не е така. Студиите велат дека луѓето го допираат лицето 23 пати во рок од еден час – ова е голем проблем со оглед на пандемијата од Ковид-19. Очите, носот и устата се главните…

Повеќе

Збогум суви дланки

Збогум суви дланки

Редовното миење раце (заедно со седењето дома) е најефективна превенција од коронавирус! Точната препорака гласи: Рацете треба да се мијат темелно, најмалку 20тина секунди со цел да се спречи ширењето на бактериите. Но, редовното миење и дезинфицирање на рацете на многумина им донесе сува и испукана кожа. Колку и да е благ сапунот, самата редовна пракса го загрозува бариерниот интегритет…

Повеќе