MK  SQ  EN  

Тема: сон

Уметноста на совршената дремка

Уметноста на совршената дремка

Што прават луѓето кога ќе им се приспие на пладне? Пијат кафе, многу кафе, бидејќи ретко кој може да си дозволи да дремне. Но, и кога можат, луѓето, сепак, одлучуваат да останат будни поради некое непишано правило дека попладневната дремка е резервирана за малите деца, а од друга страна, неа многумина ја поврзуваат со мрзливост. Зошто да спиете кога за…

Повеќе

Сонувајте по свое

Сонувајте по свое

Една нова техника за спиење ветува дека ќе се разбудите попозитивни, попродуктивни, а следната ноќ ќе си легнете без ниту една заостаната обврска. Ве заинтересиравме, нели? Се согласувате ли дека нема нешто подосадно од тоа да слушате за нечиј сон? Ве уверуваме дека темава за сон нема да биде ист случај!  Ви се случило ли досега, сред сон да станете…

Повеќе

Мои навики – мое здравје

Мои навики – мое здравје

Брза храна = брза депресија Одамна знаеме дека храната влијае на расположението, но новите истражувања со потекло од Австралија, сугерираат дека блискоста до рестораните за брза храна влијае на менталното здравје. Во еден експеримент, истражувачите откриле дека луѓето кои имаат лесен пристап до брза храна, поверојатно е да страдаат од депресија за разлика од луѓето од соседниот остров кои консумираат…

Повеќе

Добриот сон – половина здравје

Добриот сон – половина здравје

Речиси е привилегија да се има квалитетен и редовен сон во денешно време. Квалитетниот сон е есенцијален за добро здравје и нормален раст и развој на децата. Познато е дека краток и неквалитетен сон може да биде фактор за психофизички проблеми кај децата во подоцнежните години од животот. Така, недодтатокот на сон во раната фаза од детството може да резултира…

Повеќе

НОЌНА АПНЕА ПРЕСТАНОК НА ДИШЕЊЕТО ВО СОН

НОЌНА АПНЕА ПРЕСТАНОК НА ДИШЕЊЕТО ВО СОН

Престанокот на дишењето за време на спиење може да се појави кај секој од нас. Сепак, доколку фрекфенцијата на престанок е многу честа и прекинот на дишењето трае десетина секунди, па и повеќе, тогаш станува збор за потенцијално сериозно нарушување наречено ноќна апнеа. Што е ноќна апнеа? Апнеата претставува престанок на дишењето за време на сон, односно периоди на изостанок…

Повеќе