MK  SQ  EN  

Тема: бактерии

Дали природните дезинфектанти се ефикасни?

Дали природните дезинфектанти се ефикасни?

Чисти домови, чисти канцеларии, чисти улици, чисти раце, ни остана ли уште нешто за чистење? Секако, сето ова одново и одново и одново… Ваквата пракса мора да ни стане навика, како да се работи за миење заби. И додека едни чистат со готови средства за дезинфекција, има и такви кои се потпираат на традиционалните алтернативи како оцет и ракија. Дали…

Повеќе

ЕСЕН И ЗИМА ДОБА НА НАСТИНКИ И ГРИП

ЕСЕН И ЗИМА ДОБА НА НАСТИНКИ И ГРИП

За време на есенско-зимскиот период кога се соочуваме со големи температурни разлики, но и со зголемена влажност на воздухот, вообичаено е да се зголемат и инфекциите. Освен од надворешните фактори, нивното ширење зависи и од отпорноста, односно од имунитетот на луѓето. Имуниот одговор, пак, е различен кај различните групи. Особено чувствителни се децата, повозрасните и хронично болните. Есенско-зимскиот период се…

Повеќе

КЕФИР

КЕФИР

Сличен како јогурт, но е повеќе од тоа. Кефирот е напивка со киселкав и специфичен вкус и со кремаста млечна структура. Се добива со збогатување на млекото со таканаречени кефирни култури кои, во суштина, претставуваат симбиоза на корисни бактерии и габи.  Потекло Оваа магична напивка потекнува од кавкаскиот регион и има историја долга повеќе од 2000 години. Жителите на Кавказ,…

Повеќе

ВАГИНАЛНИ ИНФЕКЦИИ – на што да се обрне внимание

ВАГИНАЛНИ ИНФЕКЦИИ – на што да се обрне внимание

Вагиналните инфекции се многу чест и непријатен здравствен проблем со кој барем еднаш во животот се соочуваат  дури 75% од жените. Најчесто станува збор за габична инфекција, и тоа, во повеќе од 90% од случаите, како причинител се појавува Candida albicans. Покрај ова, инфекцијата може да биде предизвикана од бактерии, вируси, паразити и од други патогени организми.  Зошто се појавува?…

Повеќе

ЗЛОУПОТРЕБА НА АНТИБИОТИЦИ

ЗЛОУПОТРЕБА НА АНТИБИОТИЦИ

Што се антибиотици?  Антибиотиците се супстанции кои можат да ги убијат бактериите (бактерицидно дејство) или да го спречат нивниот раст (бактериостатско дејство). Може да бидат од природно потекло, синтетички или полусинтетички добиени. Тие се добар избор за лекување на бактериски инфекции, но не делуваат на вируси и на габички. Антибиотиците се пуштени во употреба во раните 40-ти години од минатиот…

Повеќе