MK  SQ  EN  

Тема: ДИШНИ ПАТИШТА

Тегавец

Тегавец

Тегавецот (лат. Plantago) е уште една популарна билка, со значајно место во народната и алтернативната медицина. Поради неговителековити својства, бил ценет уште одамна, а се сретнува насекаде: во дворови, ливади и шуми, иако расте во специфични услови, поради што бара големо количество дожд, освен во сушниот период. Во својот состав содржи голем број корисни материи, како танин, флавоноиди, калиум, цинк и сапонини. Особено…

Повеќе

ГОРНОРЕСПИРАТОРНИ ИНФЕКЦИИ НА ДЕТСКА ВОЗРАСТ

ГОРНОРЕСПИРАТОРНИ ИНФЕКЦИИ НА ДЕТСКА ВОЗРАСТ

Респираторните инфекции на горните дишни патишта се најраспространети заболувања кои се сретнуваат во секојдневната практика на детската возраст, типични за есен, зима и за рана пролет. Повеќе од 50% од пациентите кои доаѓаат на лекар имаат горнореспираторни инфекции, и тоа деца до 5-годишна возраст со честота 6 до 9 пати годишно во просек. Во оваа категорија спаѓаат деца кои посетуваат…

Повеќе

НОЌНА АПНЕА ПРЕСТАНОК НА ДИШЕЊЕТО ВО СОН

НОЌНА АПНЕА ПРЕСТАНОК НА ДИШЕЊЕТО ВО СОН

Престанокот на дишењето за време на спиење може да се појави кај секој од нас. Сепак, доколку фрекфенцијата на престанок е многу честа и прекинот на дишењето трае десетина секунди, па и повеќе, тогаш станува збор за потенцијално сериозно нарушување наречено ноќна апнеа. Што е ноќна апнеа? Апнеата претставува престанок на дишењето за време на сон, односно периоди на изостанок…

Повеќе

БЕЛ СЛЕЗ пријател на дишните патишта

БЕЛ СЛЕЗ пријател на дишните патишта

Се смета за чувар на дишните патишта и од неговиот корен се прави чај кој се употребува за ублажување и за лекување на симптоми на воспаленија на дишните патишта. Древните терапевти го користеле за лекување на респираторни и дигестивни проблеми. Подеднакво е применет во народната, но и во современата медицина и во фармацијата. Белиот слез (Althaea officinalis) претставува повеќегодишно зелјесто…

Повеќе