MK  SQ  EN  

Тема: плусфарма

МЕЛАНОМ

МЕЛАНОМ

30 ДО 50% ОД СЛУЧАИТЕ НА ОВОЈ ТИП НА РАК НА КОЖА НАСТАНАЛЕ ОД ВЕЌЕ ПОСТОЕЧКИТЕ БЕНКИ – ДАЛИ ОДГОВОРНОТО ИЗЛОЖУВАЊЕ НА СОНЦЕ МОЖЕ ДА НАПРАВИ РАЗЛИКА?

Повеќе

ВОДАТА – ФАКТОР ЗА ДОБРО ЗДРАВЈЕ И ЗДРАВА ДОЛГОВЕЧНОСТ

ВОДАТА – ФАКТОР ЗА ДОБРО ЗДРАВЈЕ И ЗДРАВА ДОЛГОВЕЧНОСТ

Пред да почнам да се дружам со здравиот начин на живеење, поточно здравата исхрана, воопшто не ми доаѓаше на ум да ѝ посветам внимание на нејзиното величество – ВОДАТА. Се случуваше со денови да не се напијам ниту една капка вода, а да пијам некакви сокови под мотото дека имаат витамини, минерали (особено оние стопроцентните), па често дома имавме вакви…

Повеќе

БЕЛ СЛЕЗ пријател на дишните патишта

БЕЛ СЛЕЗ пријател на дишните патишта

Се смета за чувар на дишните патишта и од неговиот корен се прави чај кој се употребува за ублажување и за лекување на симптоми на воспаленија на дишните патишта. Древните терапевти го користеле за лекување на респираторни и дигестивни проблеми. Подеднакво е применет во народната, но и во современата медицина и во фармацијата. Белиот слез (Althaea officinalis) претставува повеќегодишно зелјесто…

Повеќе

ЗЛОУПОТРЕБА НА ЛЕКОВИ

ЗЛОУПОТРЕБА НА ЛЕКОВИ

Доколку правилно се користи, препишаниот лек може да го подобри здравјето и квалитетот на животот, па дури и да спаси нечиј живот. Сепак, постои и друга страна, на нивна злоупотреба или неправилна употреба која може да има штетни, па дури и смртоносни последици. Што е правилна  употреба? Правилна употреба на еден лек е негова употреба според упатствата дадени од страна на…

Повеќе

ДЕМЕНЦИЈА – Што сакав да кажам…

ДЕМЕНЦИЈА – Што сакав да кажам…

Стареењето е нормален биолошки процес во коj телото доживува промени.Од овие промени не се исклучени ни мозочните структуриифункции. Лесната заборавеност,губењето меморија или времето за реакција се сосема нормални промени во староста. Ваквата заборавеност кај повозрасните луѓе се нарекува бенигна старечка заборавеност и не е знак за деменција. Што е деменција? Деменцијатапретставува постепено неповратно губење на менталните способности, губење на меморијата, промениво однесувањето,а…

Повеќе

РОДИТЕЛСТВО – најголема привилегија

РОДИТЕЛСТВО – најголема привилегија

Животот ни е преполн со цели, некои достижни и полесни, некои дури и недостижни и претешки. Колку е потешка целта, толку е потежок и патот, но на крајот и задоволството е поголемо. Велат дека родителството е најголемата привилегија на човекот, но во склад со логиката и една од најтешките. Тоа е како одење по жица. Еден погрешен чекор и штетата…

Повеќе

ТРЧАЊЕТО – како стил на живот

ТРЧАЊЕТО – како стил на живот

Дали постои дефиниција? Кога би можело да се дефинира трчањето, би кажал дека тоа е основна физичка активност која ни овозможува да имаме поквалитетен живот во секоја смисла. Со трчањето не само што ќе ја подобриме нашата физичка кондиција и физичкото здравје, туку ќе го подобриме и нашето ментално и духовно здравје. Научно е докажано дека триесетина минути трчање дневно…

Повеќе

СУПЕРХРАНА ЗА СУПЕР ЗДРАВЈЕ

СУПЕРХРАНА ЗА СУПЕР ЗДРАВЈЕ

Храната што ја избираме секој ден го одредува и нашето здравствено секојдневие, дневното расположение и нивото на енергија. Континуираната консумација на производи од листата на т.н суперхрана несомнено носи големи здравствени придобивки. Многу често овие намирници се препорачуваат во многу диети или режими на исхрана при различни нарушувања на телесното и менталното здравје. Што е суперхрана? Не постои официјална дефиниција, а…

Повеќе

КОГА БРАЧНИОТ КРЕВЕТ Е “ПОД ОКУПАЦИЈА”

КОГА БРАЧНИОТ КРЕВЕТ Е “ПОД ОКУПАЦИЈА”

Недостатокот на интимни моменти меѓу родителите многу често е причина за нарушување на брачната хармонија. Во голема мера, ваквата состојба, првенствено, е поради „делењето“ на брачниот кревет со вашите деца. Немањето концепт или, пак, храброст да ги оставите сами во својот кревет, само ја пролонгира и ја усложнува целата ситуација. Доколку вашето дете делумно или, пак, во текот на целата…

Повеќе