MK  SQ  EN  

Тема: СИМПТОМИ

ХЕПАТИТ

ХЕПАТИТ

325 милиони луѓе не знаат дека се под закана на тивкиот убиец И покрај тоа што може да се спречат, да се откријат и да се излечат, хепатитот Б и Ц се втора најсмртоносна инфективна болест. Според СЗО, од хепатит секоја година умираат повеќе од 1,3 милиони луѓе во светот, со тоа оваа болест им предничи на туберколозата, маларијата и…

Повеќе

Пролетна чистка (од технологии)

Пролетна чистка  (од технологии)

  Скролањето по телефонот е неопходно како утринско кафе, а неотворените црвени нотификации се предизвикувачки небаре се подарок што го најдовте скриен во плакар – за научниците ова се вика зависност од екран. Не негирајте, време е за детокс! СИМПТОМИ  1. Постојано со себе носите полнач, па дури и резервна батерија. 2.  Вибрацијата веднаш ви го насочува внимането кон синиот…

Повеќе

АЛЕРГИСКИ КОЖНИ РЕАКЦИИ – СИМПТОМИ И ТРЕТМАН

АЛЕРГИСКИ КОЖНИ РЕАКЦИИ – СИМПТОМИ И ТРЕТМАН

Што се алергиски реакции? Терминот „алергија“ значи изменета реактивност на домаќинот при повторна средба со антигенот. Алергиските реакции може да бидат провоцирани од бројни антигени. Постојат четири типа алергиски реакции, но во практиката тие ретко се појавуваат поединечно и изолирано.  Уртикаријата која ја знаеме како „уртики“ или „копривки“, е чест и карактеристичен начин на реакција. Може да се појави на…

Повеќе

Третман на сезонски настинки во детска возраст

Третман на сезонски настинки во детска возраст

Со доаѓањето на есента и зимата, падот на температури зачестена е и појавата на  респираторните инфекции. Поврзаноста помеѓу сезонските промени и честата појава на респираторни инфекции е сосема разбирлива со оглед на тоа дека природната отпорност на организмот при ниски температури е значително намалена,а склоноста кон акутни инфекции се зголемува. Причини за појава на сезонски настинки           Престојот во школите, градинките…

Повеќе

АНКСИОЗНОСТ

АНКСИОЗНОСТ

Во услови на брзо темпо на живеење, брзи технолошки промени, економска загриженост, како и глобални светски социјални кризи, појавата на состојбата на анксиозност е сè поголема. Ваквите податоци се уште повеќе загрижувачки бидејќи најчесто анксиозните личности не ја сметаат доволно сериозно својата состојба за да побараат професионална помош. Што, всушност, претставува анксиозноста? Анксиозноста е чувство на општа возбуденост, нејасен страв…

Повеќе

АКУТНА ДИЈАРЕА – непријател во летните патувања

АКУТНА ДИЈАРЕА – непријател во летните патувања

Летото  вообичаено е период на почести стомачни проблеми, проблеми со варењето на храната , појава на зачестена и рертка столица и дијареа. Неретко уживањето во одбраните дестинации може да биде непријатно нарушено токму заради појава на дијареа и проблеми со стомакот. Што е дијареа? Дијареата обично се смета за состојба која се карактеризира со честа дефекација и со  промени на…

Повеќе

ВАГИНАЛНИ ИНФЕКЦИИ – на што да се обрне внимание

ВАГИНАЛНИ ИНФЕКЦИИ – на што да се обрне внимание

Вагиналните инфекции се многу чест и непријатен здравствен проблем со кој барем еднаш во животот се соочуваат  дури 75% од жените. Најчесто станува збор за габична инфекција, и тоа, во повеќе од 90% од случаите, како причинител се појавува Candida albicans. Покрај ова, инфекцијата може да биде предизвикана од бактерии, вируси, паразити и од други патогени организми.  Зошто се појавува?…

Повеќе

НОЌНА АПНЕА ПРЕСТАНОК НА ДИШЕЊЕТО ВО СОН

НОЌНА АПНЕА ПРЕСТАНОК НА ДИШЕЊЕТО ВО СОН

Престанокот на дишењето за време на спиење може да се појави кај секој од нас. Сепак, доколку фрекфенцијата на престанок е многу честа и прекинот на дишењето трае десетина секунди, па и повеќе, тогаш станува збор за потенцијално сериозно нарушување наречено ноќна апнеа. Што е ноќна апнеа? Апнеата претставува престанок на дишењето за време на сон, односно периоди на изостанок…

Повеќе

Уринарни инфекции

Уринарни инфекции

Уринарните инфекции се честа и болна појава кои, според честотата, се наоѓаат веднаш зад респираторните инфекции. Се појавуваат многу почесто кај жените отколку кај мажите. Сепак, иако поретки, кај мажите оваа појава може да биде посериозен здравствен и терапевтски проблем. Причинители Нормално, урината е чиста, стерилна и без присуство на бактерии. Инфекциите, најчесто, се предизвикани од бактерии кои по различни…

Повеќе