Përbërësit e nevojshëm:
- 700 g bishtajore sipas dëshirës (fasule të bardha ose të kuqe, bizele, thjerrëza, bishtaja)
- 3 karota
- ½ lugë çaji piper pluhur i kuq djegës
- ½ lugë borzilok të tharë
- 2 lugë kripë deti
- 1 lugë çaji piper i zi i bluar
- një majë spec djegës (chili) të bluar
- 4 gjethe dafine
- 1 spec jeshil
- 2 speca të kuq
- 1 spec djegës jeshil
- 3 domate të mëdha
- 2 lugë pure domateje
- 1 lugë fara liri të bluara
Përgatitja:
Bishtajat e zgjedhura vendosni në ujë një ditë para. Ditën e gatimit vendosni të zihen në zjarr të ulët së bashku me karotën e prerë në kube. Sapo uji të vlojë, shtoni piperin e kuq djegës, borzilokun, kripën, djegësin, piperin e zi dhe gjethet e dafinës. Mbulojeni tenxheren dhe lërini bishtajoret të zihen. Pas një ore, vendosni specat dhe domatet e prera në kube (mund të përdoret edhe salcë nëse nuk keni domate të freskëta), purenë e domates dhe zieni edhe për 10 minuta. Në fund, trasheni lëngun me një lugë fara liri të bluara, zieni maksimum edhe 5 minuta të tjera.