Fëstëk

Fëstëk

Fëstëkët janë një thesar i vërtetë ushqyes me shije të mrekullueshme dhe përfitime të shumta shëndetësore. Ky frut i thatë i vogël, por i fuqishëm, është një nga burimet më të mira natyrore të proteinave, yndyrave të shëndetshme dhe antioksidantëve, duke e bërë atë një zgjedhje ideale për këdo që dëshiron të ruajë energjinë dhe vitalitetin gjatë gjithë ditës. Ajo që i dallon fëstëkët nga frutat e tjera të thata është kombinimi i tyre unik i yndyrave të pangopura dhe steroleve bimore, të cilat mbështesin shëndetin e zemrës dhe ndihmojnë në ruajtjen e niveleve normale të kolesterolit.

Përveç kësaj, janë të pasura me kalium, me një përmbajtje më të lartë se shumica e frutave, duke i bërë aleatë të përsosur në rregullimin e presionit të gjakut dhe funksionit të muskujve. Ky frut i thatë është i pasur me antioksidantë, duke përfshirë luteinën dhe zeaksantinën, të cilat mbrojnë shikimin dhe neutralizojnë dëmtimet nga radikalet e lira. Përveç kësaj, fëstëku është një nga frutat e thata të pakta që përmbajnë një sasi të konsiderueshme të vitaminës B6, e cila është thelbësore për prodhimin e hemoglobinës, përmirësimin e humorit dhe forcimin e sistemit imunitar. Nëse kujdeseni për peshën tuaj, fëstëku është një zgjedhje e shkëlqyer! Megjithëse është i pasur me yndyra, kombinimi i fibrave dhe proteinave krijon një ndjenjë të ngopjes afatgjatë dhe mund të ndihmojë në kontrollin e oreksit. Përveç kësaj, fibrat e tij prebiotike nxisin rritjen e baktereve të mira në sistemin tretës, gjë që ndikon pozitivisht në tretje.

Fëstëkët mund të konsumohen të freskët, të pjekur, në sallata, ëmbëlsira ose si shtesë në “smoothie”.