Fiku është një nga frutat më të vjetra të njohura për njerëzimin, i vlerësuar për shijen e tij të ëmbël dhe përfitimet shëndetësore. Në 100 g fiq të freskët ka vetëm 74 kalori dhe një bollëk fibrash dietike, gjë që i bën ata një ushqim mjaft të pasur. Fibrat dietike ndihmojnë tretjen, stimulojnë zbrazjet e rregullta të zorrëve dhe ndihmojnë në rregullimin e nivelit të sheqerit në gjak dhe peshës. Fiku përmban antioksidantë, veçanërisht polifenole, të cilët i mbrojnë qelizat nga stresi oksidativ dhe zvogëlojnë rrezikun e sëmundjeve kronike si kanceri dhe sëmundjet e zemrës. Kaliumi te fiqtë ndihmon në rregullimin e presionit të gjakut duke neutralizuar natriumin. Kaliumi mbështet shëndetin e zemrës duke ulur nivelet e kolesterolit.
Fiku siguron kalcium dhe magnez, minerale që ruajnë dendësinë e kockave, duke ulur kështu rrezikun nga osteoporoza. Vitamina C te fiqtë e forcon sistemin imunitar duke rritur aftësinë e trupit për të luftuar infeksionet. Vitamina K ruan viskozitetin e gjakut duke parandaluar mpiksjen. Fiku mund të konsumohet i freskët ose i tharë dhe secila formë ofron përfitime unike. Pavarësisht nëse shtohen në sallatë, ëmbëlsira apo hahen siç janë, fiqtë janë një shtesë e shëndetshme për çdo dietë. Hani ato në sasi të matura për të përmirësuar shëndetin e përgjithshëm.