Shalqiri

Shalqiri

Fruti veror më popullor ka një efekt freskues të veçantë në organizëm, falë përmbajtjes së lartë të ujit, i cili përbën 92% të peshës së tij. Përmban shumë pak kalori, vetëm 30 për 100 gramë, dhe është i pasur me vitamina, minerale dhe antioksidantë. Lëndët ushqyese kryesore të shalqirit janë vitaminat A, C dhe B6, të cilat mbështesin funksionin e sistemit imunitar, shëndetin e lëkurës dhe metabolizmin e energjisë. Vitamina A, që rrjedh nga beta-karotina, përmirëson shikimin dhe shëndetin e lëkurës, ndërsa vitamina C forcon sistemin imunitar dhe vepron si një antioksidant. Shalqiri gjithashtu ofron kalium, një mineral thelbësor për ruajtjen e funksionit të duhur të zemrës dhe muskujve.

Përveç kësaj, ai përmban magnez dhe sasi të vogla të mineraleve të tjera si kalciumi dhe fosfori. Likopeni, pigmenti përgjegjës për ngjyrën e kuqe të shalqirit, është një antioksidant i fuqishëm që lidhet me një rrezik të reduktuar të disa llojeve të kancerit dhe sëmundjeve kardiovaskulare. Citrulina, një aminoacid që gjendet në shalqi, ndihmon në përmirësimin e qarkullimit të gjakut dhe zvogëlimin e dhimbjeve të muskujve. Sheqernat natyral të frutave ofrojnë një burim të shpejtë energjie, ndërsa përmbajtja e fibrave ndihmon në tretje.