Ekzistojnë edhe ushqime të cilat duhen shmangur derisa zgjat beteja me kollën e thatë, pasi ato mund të stimulojnë prodhimin e sekrecionit dhe ta përkeqësojnë gjendjen, duke përfshirë: sheqerin, produktet e qumështit, çokollatën, ëmbëlsirat, ushqimet e ftohta/të ngrira, pijet e prodhuara në fabrikë dhe të gazuara. Shmangni pirjen e duhanit ose thithjen e tymit të tij dhe ajrin e ndotur, pasi ata acarojnë mukozën tashmë të dëmtuar.
Kolla e thatë më lehtë qetësohet me mjete natyrale. Ilaçet natyrale kundër kollës janë: mëllaga e bardhë, liken islandez, Oman, glikanxo (anason), qimnon (veçanërisht vaji i tij esencial), mjaltë (veçanërisht nga akacia, bliri ose çaj mali nga pylli i pishave), aguliçe, jamball, trumzë, yarrow (milefolio), sherebelë, hudhër, finok, xhenxhefil, etj. Avantazhi i ilaçeve natyrale është se ato nuk kanë aditivë dhe sheqer, gjë që është veçanërisht e dobishme për njerëzit me diabet.
Efektet e dobishme të disa prej bimëve të lartpërmendura janë:
- Mëllaga e bardhë – i mbështjell membranat mukoziale të organeve të frymëmarrjes, duke parandaluar kështu acarimin e mëtejshëm. Ndoshta është ilaçi natyral më i njohur kundër kollës së thatë.
- Liken islandez – ka një efekt të ngjashëm me mëllagën e bardhë, përmban një sasi të madhe mukusi që mbulon, mbron dhe hidraton mukozën e acaruar dhe të thatë të gojës dhe fytit, e në këtë mënyrë qetëson kollën e thatë.
- Omani – prej kohësh njihet si një ilaç natyral kundër kollës, astmës, bronkitit dhe pneumonisë.
- Finoku – janë të njohura efektet e tij të dobishme në organet e sipërme të frymëmarrjes.
- Vaji esencial i qimnonit – një ilaç natyral për bronkitin dhe kollën.
- Dredhka – disa shekuj më parë ka rezultuar se është një aleat i shkëlqyer për qetësimin e kollës së vazhdueshme dhe gjithashtu vepron si një antispazmatik (zgjeron bronket dhe i relakson ato).
- Aguliçe – lehtëson vështirësitë nga kollitja dhe ka efekt mukolitik (zbërthen sekrecionet).