Një rrënjë e cila njëkohësisht shërben si erëz, por edhe si një ilaç natyral anti-inflamator që përdoret gjerësisht gjatë ftohjeve, por mund të lehtësojë edhe gjendjet e tilla si osteoartriti. Xhenxhefili është përdorur prej kohësh për të lehtësuar problemet e tretjes. Ai stimulon prodhimin e pështymës dhe ndrydh kontraktimet e stomakut ndërsa ushqimi dhe lëngjet lëvizin nëpër traktin gastrointestinal, duke e bërë atë të dobishëm për simptomat e të përzierave, tretjes së vështirësuar dhe fryrjes. Xhenxhefili është efektiv në lehtësimin e të përzierave, veçanërisht në rastet e të vjellave të mëngjesit të lidhura me shtatzëninë dhe të përzierave të shkaktuara nga kimioterapia.
Ai vepron në sistemin tretës dhe sistemin nervor për të lehtësuar ndjenjën e të përzierave. I pasur me antioksidantë, xhenxhefili mbështet sistemin imunitar duke neutralizuar radikalet e lira të dëmshme. Vetitë e tij antimikrobike gjithashtu kontribuojnë në shëndetin e përgjithshëm imunitar, duke reduktuar potencialisht rrezikun nga infeksionet. Disa studime sugjerojnë se xhenxhefili mund të ndihmojë në rregullimin e niveleve të sheqerit në gjak duke përmirësuar ndjeshmërinë ndaj insulinës. Kjo mund të jetë veçanërisht e dobishme për personat me diabet ose ata që janë të ekspozuar ndaj rrezikut për zhvillim të diabetit. Xhenxhefili ka veti natyrale analgjezike të cilat mund të ndihmojnë në lehtësimin e llojeve të ndryshme të dhembjeve, duke përfshirë dhembjet menstruale dhe dhembjet e muskujve.