Fara e zezë meriton të jetë në listën e shtesave natyrore, sepse vetitë e saj të dobishme i kanë shërbyer njeriut që 2 mijë vjet më parë. Fillimisht, është përdorur për të trajtuar dhimbjen e kokës dhe një numër dhimbjesh të tjera, por me kalimin e kohës është përdorur edhe për të trajtuar shumë gjendje të aparatit tretës si fryrja e barkut, diarrea, kapsllëku, hemorroidet. Fara e zezë është gjithashtu efektive në trajtimin e gjendjes së frymëmarrjes të tilla si astma, alergjitë, kollitja, bronkiti, gripi. Nga pikëpamja ushqyese, ajo kryeson me acide yndyrore omega 6 dhe omega 3 në përbërje, kalcium, hekur, natrium, kalium dhe është i pasur me fibra dietike. Është një antioksidant i fuqishëm, që përmban acid askorbik, kuarcetetin dhe luteinë, i cili lufton radikalet e lira që mbrojnë trupin nga kanceri dhe goditja në tru. Është specifike për të që përmban argininë e cila është e rëndësishme si për gratë shtatzëna ashtu edhe për zhvillimin e foshnjës. Rekomandohet të konsumohet gjatë ushqyerjes me gji, veçanërisht nëse nëna ka mungesë qumështi. Më së shpeshti konsumohet në formë vaji.