Kur bëhet një burim i shpejtë i vitaminave dhe mineraleve i rrezikshëm për shëndetin?
Nuk ka kuzhinë pa një shtrydhëse/ blender frutash e perimesh me të cilin njerëzit përgatisin pije të shijshme me potencial të pabesueshëm ushqyes. Përmes disa gllënjkave të parezistueshme, ne arrijmë vitaminat dhe mineralet e nevojshme.
Siç thotë Alana MacDonald, një dietologe nga Shoqata Britanike e Dietetikës: “Edhe njerëzit që kujdesen për një dietë të shëndetshme konsumojnë shumë më pak fruta dhe perime sesa duhen, dhe lëngjet dhe gojëmjaltët janë një mënyrë e shpejtë dhe e thjeshtë për të marrë doza të larta të vitaminave dhe mineraleve thelbësore madje duke qenë në lëvzje.”
Por ajo paralajmëron se pas bananeve, spinaqit dhe bajameve, ka një numër grackash shëndetësore: “Kur shtrydhet, mishi i frutave përfundon në plehra, që do të thotë se përbërja e pijeve reduktohet në sheqerna të lirë.”Nga ana tjetër, gojëmjaltat zakonisht përmbajnë qumësht, gjalpë arre, pluhur proteina dhe një numër përbërësish të tjerë, të cilët në kombinim përbëjnë një bombë të madhe me kalori.
Një problem tjetër është se ju mund të mbidozoheni me lehtësi me gojëmjaltë ose lëng të shtrydhur. Ata konsumohen me një frymë, dhe vështirë se dikush prej nesh mund të hajë, një nga një, ushqimet që gjenden në gojëmjaltë ose të hajë aq fruta sa shtrydhen në një gotë.
MOS I HIDHNI LËVOZHGAT
“Lëngjet e shtrydhura nuk përmbajnë ose përmbajnë shumë pak fibra nga fruti (kjo varet nga shtrydhësi që përdorni), dhe këtu bëjnë pjesë edhe vitaminat dhe antioksidantët e pranishëm në lëvozhgë dhe shtresat e jashtme të frutave”, shpjegon dietologia Rebeka Goitorn.. “Për shkak të kësaj, fruti bëhet më i lehtë për t’u pirë dhe më pak i ngopur”. Zgjidhja: përfshini lëvoren sa herë që të jetë e mundur dhe ruajeni tulin që ta ktheni në lëng.
JEPNI PËRPARSI PERIMEVE
Perimet e gjelbra të papërpunuara përmbajnë më shumë antioksidantë dhe nuk ndikojnë në nivelet e insulinës. Prandaj, 75% e lëngut duhet të përbëhet nga perime, dhe të përdorë frutat për të maskuar shijen. Mbani në mend se gjethet jeshile të errëta përmbajnë më shumë vitamina, minerale, antioksidantë dhe polifenole. Selino dhe kastraveci janë zgjedhje e shkëlqyeshme, dhe për një fillim energjik të ditës, erëzojeni atë me xhenxhefil.
PËRTYPNI YNDYRAT
Rritja e sheqerit dhe mungesa e fibrave në lëng, do të luajnë lehtësisht me nivelin e sheqerit në gjak – do të përballeni me një rritje të mprehtë dhe rënie të shpejtë. Plus, sheqeri i tepërt është i rrezikshëm sepse trupi mund ta ruajë atë si yndyrë, shpjegon Jo Travers, një dietolog dhe autor i Dieta me Pak(The Low Fat Diet). Përfshirja e fibrave, proteinave dhe yndyrave do të ngadalësonte këtë proces. Prandaj, përfshini çia, farë liri ose proteina, dhe nëse akoma vendosni për lëng, atëherë pini atë ndërsa hani arra. 150 ml është doza maksimale e lëngut që mund të pini menjëherë. Kufiri ditor i rekomanduar i sheqernave të lirë për të rriturit është 30 g; 300 ml gotë me lëng portokalli përmban 24 gramë. Jepni përparësi frutave që kanë një indeks glikemik më të ulët (do t’ju mbajnë të ngopur për një kohë të gjatë), të tilla si mollë, banane, qershi, grejpfrut, mango, pjeshkë, dardhë, kumbulla dhe kumbulla të thata.
FORMULA IDEALE
Përbërja ideale e gojëmjaltës që do të punojë tërësisht në favor të shëndetit: me pak proteina (e shkëlqyeshme për të kontrolluar oreksin tuaj nëse ato bëhen nga qumështi, kosi, proteina pluhur); bërthama me pak yndyrë, gjalpë arre, avokado, çia; fibra nga tuli i frutave ose nga lëkura; karbohidratet me zbërthim të ngadaltë nga banania ose bollguri; një larmi frutash dhe perimesh për vitamina dhe minerale. Nëse pini gojëmjaltë për një meze të lehtë, jo si vakt, mbështetuni në të njëjtën formulë, por zvogëloni racionin.
Zëvendësime të mençura
Nëse dëshironi të zvogëloni karbohidratet dhe sheqernat natyrore, shtoni vetëm gjysmën e një banane dhe gjysmën e kungulleshkës së re – të ngrirat nuk do të ndryshojnë shijen.
Vetëm gjysma e avokados përmban 150 deri 200 kalori. Nëse shtoni arra, fara, qumësht, gojëmjalta juaj do të përmbajë 700 deri në 800 kalori – sikur të ishte një vakt. Mos i kombinoni së bashku!
Pije sipas dëshirës
Gojëmjaltë pas stërvitjes – banane e ngrirë, gjalpë natyral kikiriku, ujë kokosi dhe akull.
Rostiçeri gjatë një sulmi për ëmbëlsirë- banane e ngrirë, avokado, fara çia dhe ujë kokosi.
Lëng hidratimi – kastravec, selino, spinaq, lakër jeshile, mollë jeshile dhe xhenxhefil.