Diabeti është sëmundje sistematike e cila shoqërohet me nivelin e rritur të sheqeti në gjak. Nëse diabeti nuk shërohet ose mjekohet, gjegjësisht nëse sasia e sheqerit në gjak nuk kontrollohet, paraqiten ndryshime në sistemin organik, por madje edhe në zgavrën e gojës. Një nga ndryshimet kryesore është reduktimi i pështymës në gojë, e cila rezulton në krerostomi ose tharje të gojës. Sasia e sheqerit në pështymë rritet, niveli i pH në pështymë reduktohet, kurse sasia e kalciumit në zgavrën e gojës rritet. Të gjitha këto ndryshime shkaktojnë probleme në zgavrën e gojës.
Përse te pacientët me diabet kemi paraqitjen e shpesht të kariesit?
Përse te pacientët me diabet paraqitet erë e pakëndshme e gojës?
Çka ndodh me infeksionet fungale te pacientët me diabet?
Niveli i rritur i sheqeti në gjak dhe në pështymë, sistemi i reduktuar imunitar dhe goja e thatë te pacientët me diabet janë kushte ideale për zhvillimin e kandidijazës. Ky është infkesion fungal i shkaktuar nga fungusi Candida Albicans. Ose ndryshe, ajo mund të gjendet në tërë mukozën në trupin e njeriut, megjithatë kur shumohet shumë e prish barazpeshën e florës normale dhe shkakton infeksion. Kandidijaza paraqitet si ishuj të vegjël në gjuhë dhe mukozat të cilat nuk mund t’i shmangim. Nëse tentojmë t’i largojmë, mukoza nën shtresat e bardha mund të gjakosen. Shpesh pacientët ankohen për shijen e keqe dhe hidhur të gojës. Shumë shpesh kandodijaza ndiqet ose shoqërohet edhe me kënde të plasura të kuqe në gojë – helitis. Kjo është edhe një arsye plus përse pacientët me diabet patjetër të kenë higjien të mirë gojore. Rekomandohet larja e dhëmbëve pas çdo vakti. Nëse pacienti ka kompenzime protetik,proteza atëherë edhe ata duhet të pastrohen plotësisht. Është e nevojshme larje e shpesht e gojës dhe shpërlarje me ujë. Të dobishëm janë edhe ujrat e buzëve të cilët nuk përmbajnë alkohol sepse ai e irriton edhe më shumë mukozën. Dhe gjithsesi, vizita të shpeshta në stomatolog. Në rastin kur kandijaza tashmë është krijuar, terapia është me antimikotikë.
Çfarë është lidhshmëria mes parodontopatisë dhe diabetit?
Niveli i rritur i bakterieve te pacienti me diabet dhe akumulimi i rritur i shtresave të dhëmbëve, të shkaktuar nga niveli i rritur i sheqerit dhe goja e thatë, janë arsyeja kryesore e ndezjes së qiellëzës. Nëse pacientët nuk kanë higjien të shkëlqyer, këto shtresa plotë me bakterie të cilat në fillim janë të buta, shëndrohet në shtresa të forta dhëmbore ose në gurë dhëmbor. Si reagim i bakterieve dhe produketeve të tyre, paraqitet ndezja e qiellëzës – gingvitisi. Qiellzat bymehen, gjakosen gjatë larjes dhe gjatë pastrimit me spango. Kur ndezja vazhdon pa ndërprerje një periudhë të gjatë, eshtrat e nofullës ku janë të mbjellur dhëmbët fillojnë të shkrihen, si rezultat i pH së thartirës dhe mediatorëve ndezës. Në atë mënyrë krijohet paradontopia. Përveç kësaj, pacientët me diabet kanë edhe sistem të reduktuar imunitar dhe qarkullim të reduktuar, të cilët e dobësojnë edhe më shumë qiellzën në luftë me bakteriet. Produktet ndezës të cilët krijohen në parodontopia sërish e rrisin nivelin e sheqerti në gjak dhe me këtë ulin mundësinë për kontrollë mbi diabetin. Prandaj pacientët me diabet patjetër të kenë mbikëqyrje të veçantë të statusit parodontal te stomatologu i vet. Largimi i shtresave të buta dhe të forta të dhëmbëve, qorimi dhe ngërnia e rrënjëve të dhëmbëve dhe largimi i indit ndezës janë pjesë e trajtimi parodontalë të cilin duhet të bëjnë pacientët me diabet dy herë në vit. Gjithsesi, pacientët duhet çdo ditë të mbajnë higjienë gojore dhe të përdorin ujë për gojë e cila përmban kloroheksidin.
d-r. mje.dent.