Sipas përbërjes dhe koncentrimit të përbërësve, është shumë më e pasur se çdo perim, pemë, drithra, farë ose bimë tjetrë. Ky është ushqim i shkëlqyer, i përshtatshëm dhe i sigurtë për përdorim te fëmijët dhe te të rriturit në të gjitha gjeneratat.
Çka është spirulina?
Spirulinaështë algë me ngjyrë të kaltër dhe të gjelbërt, e cila shumë lehtë përshtatet dhe më shpesh haset në sipërfaqe të ndryshme të ujrave të ëmbël.Kjo ështëpasardhësi pavdekshëm i formës së parë të jetës në planet e cila ka aftësi që vetvetiu të rigjenerohet, ku në vete përmban çelësin e pavdekshmërisë.
Zhvillohet në mjedisin alkal, ku e kanë të vështirë ose pothuaj të pamundur të mbijetojnë madje edhe mikroorganizmat.Prandaj edhe niveli i bakterieve te vetë spirulina, pas mbledhjes dhe tharjes pa përpunim plotësuese, është i madh.
ÇKA PËRMBAN?
Spirulinaka përfaqsim të lartë të proteinave se cilidoqoftë ushqim tjetrë. Në strukturën e saj përmban të gjitha aminoacidet esenciale në raport ideal. Me konsumin e 36 g spirulinë, ose4 lugë të plota të supës, një burrë i rritur plotëson nevojat ditore për aminoacide esenciale.
Përmban vetëm 5% yndyrëra dhe pothuaj nuk ka kolesterol. Nga pak yndyrërat që i përmban spirulinë,pjesa më e madhe janë acid esencial yndyrore, si acidi linolemnik dhe gama-linolenik.
Vetëm pirulinabashkë me qumështin e nënës përmban sasi të mjaftueshme të acidit gama-linolenik. Kjo ndihmon në rregullimin e kolesterolit dhe punën e zemrës.
Vitaminat, mineralet, oligoelementet…
Gjatët rritjes absorbon mineralet nga mjedisi ku jeton, kështu që është e pasur me kalcium, magnez, zink,hekur, selen, mangan dhe krom.
Ofron begati të vitamineve, duke filluar nga vitamini A në formë të beta-karotenit, të gjithë vitaminet B (B1, B2, B3, B6, acidi folik) dhe vitaminet E dhe K.
Spirulinaështë burim i rëndësishëm i B12 i cili është i nevojshëm për formimin e qelizave të kuqe të gjakut. Në të njejtën kohë,spirulinaështë burim më i mirë natyror i hekurit 10 herë më shumë se sa cilidoqoftë ushqim tjetë. Përmban 23% më shumë hekur se sa spinaq.Hekuri me të cilët është e pasur spirulina, ka dyfsh më shumë dobi në krahësim me burimet tjera sintetike.
Spirulina përmban edhe deri në 180% më shumë kalcium se sa qumështi
PËR ÇKA PËRDORET?
Antioksidanset
Sipas natyrë alkaline, spirulinae mbron trupin nga jo barazpesha oksidative. Përmban nutrient të cilët eliminojnë metalet e rënda dhe i kristalizojnë proceset për rigjenerimin e qelizave dhe poashtu merrë pjesë në detoksikimin e organizmit. Vetëm 3 gspirulinaka ndikim më të madh antioksidativ dhe antiinflamator se sa 5 porcione pemë dhe perime
Biostimulues
Vitalizator
Ushqimi
Për shkakak të kësaj, spirulina ka fuqi që të kompensoj deficitin e proteinave i cili ka rezultuar si pasojë e dietave të caktuara, stileve të ushqyerjes ose për shkak të ndonjë sëmundje. Është shumë e përshtatshme si ushqim i cili jep sasi të madhe të energjisë te njerëzit me aktivitet të lartë psiko-fizik,te rekonvalescentët,te fëmijët në rritje dhe zhvillim. Spirulinagjendet edhe në menyën e stacionit kozmik. Shpejtë rritet, kërkon hapsirë të vogël, kurse për astronautët siguron oksigjen dhe mjaftë materie ushqyese.
Për cilët rekomandohet
- Për sportistët. Spirulinaështë stimulator i dëshmuar i fuqisë muskulore dhe ndihmon edhe për rritjen e qëndrueshmërisë.
- Për individët të cilët kanë nevojë për pastrim të organizmit nga toksinet, metalet e rënda, alkoholi, cigaret dhe nga përdorimi i tepërt i barërave.
- Për gratë shtatzënë të cilat kanë nevojë më të madhe për proteina, gjegjësisht burim i proteinave që është i varfër me kalori me qëllim që të parandalohet rritja e panevojshme e peshës së trupit.
- Për individët me anemi për shkak të përmirësimit të gjakut.
- Për inidividët me lodhje kronike. E rrit energjinë mentale dhe e përmirëson punën e trurit.
Si të përdoret
Spirulinamund të gjendet në 2 forma:si pluhur dhe si tableta. Si shtojcë ushqimore, sasia e rekomanduar minimale është 3g në ditë, pavarsisht nga porcionet. Rekomandohet që të konsumohet më së voni 4 orë para gjumit.
Në kuzhinë
Nëse jeni prej atyre që dëshirojnë të eksprimentojnë, por pa kompromise me cilësinë e kuzhinës, atëherë domosdoshmërisht rujeni spirulinënnë ndonjë specialitet në kuzhinë.
Thgjeshtë mund ta shtoni në supat unikate dhe shumë të shëndetshme ose në pijet energjetike. Shmangni përdorimin e saj si shtojcë në produktet termike për shkak të humbjs së materieve ushqyese.
Supersmutet për një mëngjes të shkëlqyer
1 banane
gjysmë filxhani kos ose lëng të freskët natyral prej molle ose portokalli
gjysmë gote mjedër ose boronica
1 lugë supe spirulinë
Vendosni të gjithë përbërësit bashkë në blender dhe përzijeni me blender.
Spirulinapërmban proteina cilësore bimore dhe atë 3-4 herë mëshumë se sa mishi i lopës, dhe 5 herë më shumë se vezët.