Bamja është bishtajë e pasur me fibra bimor të cilat janë të rëndësishme për mirëmbatjen e punës së sistemit digjestiv.
Në përbërjen e saj përmban më shumë vitamina dhe minerale, sidomos vitamina nga grupi B, parase gjithash vitamin B6.Ajo është e mbushur edhe me antioksidanse dhe për shkak të këtyre materieve, si parangrënie bamija mund ta redukton absorbimin e sheqerit në gjak dhe rekomandohet për mirëmbatjen e nivelit normal të glukozës së sheqerit. Duke ju faleminderuar nivelit të lartë të pektineve, bamija ndihmon në reduktimin e kolesterolit në gjak. Afëtis e saj që ta përmirësoj qarkullimin e gjakut kontribon në funksionin e trurit.Përveç dobive shëndetsore, bamja është e shkëlqyer për përgatitjen e salceve dhe supeve të ndryshme sepse përmban të lëngut xhelatin i cili shumë lehtë përzijhet me ushqimet e gatuara.