Kokosi është një nga pemët më të jashtëzakonshme në botë kur bëhet fjalë për përbërjen e tij, komponentete ushqyese dhe format e përdorimit të tij. Mund të konsumohet i freksët, i thatë, si ujë kokësi, qumësht, yndyrë…Sidomos vaj është komponentë e cila ka vlerë të madhe ushqyese dhe përdorim të gjërë për qëllime mjeksore, kozmetike dhe kuzhinierike.
Hulumtimet më të reja e vërtetojnë ndikimin e tij pozitiv për mbrojtjen e zemrës dhe enëve të gjakut, përforcimin e imuniteit, përshpejtimin e metabolizmit dhe përshpetojn dobësimin. Dukshëm ndikon edhe te lëkura, flokët dhe thonjët, natyrshëm i ushqen dhe zhvillon, ndihmon në përshpejtimin e shërimit me çka mundësohet shëndeti, shkëlqyimi dhe vitalitetit.
Nuk ka pasoja të pa dëshiruara dhe prandaj është produkt i jashtëzakonshëm për përdorim në tërë familjen.
Përbërja
Vaji i kokosit përfitohet nga pejsa e tharë e bërthamës së arrës së kokosit.
Pothuaj 92% të vajit të kokosit e përbëjnë acidet e yndyrërave të ngopura, 6% mono të ngopura dhe 2% poli të ngopura. Gjendja bazë e acidit laurinike për të cilin burimi tjetër i vetëm është qumështi nënës, por dihet se qumështi i nënë e rrit përbërjen imunologjike të të porsalindurit, pra bëhet e qartë se për çfarë produkti bëhet fjalë.
Përbërës tjetër i ynydyrës së kokosit është acidi kapril i cili shkakton zhvillimin e ,,bakterieve të mira,, sidomos acidin qumështor. Përparsia e vajit të kokosit në krahësim me vajrat tjerë është se acidet yndyrore që i përmban në përbërjen e tij nuk depozitohen në organizëm, por direkt shkojnë në mëlçinë e zezë ku shëndrohen në nergji.
Përbërja shëruese
Ky produkt i vlerë ndihmon në lehtësimin e kolesterolit dhe e përmirëson dhe absorbon viaminat dhe mineralet në organizëm.
Përdorimi i rregullt i vajit të kokosit ndihmon për mirëmbatjene shëndetit të zorrëve, redukton peshën trupore dhe e normalizon metabolizmin.
Janë realizuar shumë hulumtime për vajin e kokosit me çka është vërtetuar se përveç ndikimit antiviral dhe antimikrobial, vaji i kokosit ka edhe ndikim antikancerogjen.
Për shkak të energjisë që fitohet nga vajarat e kokosit, trupi më gjatë ruan ndjenjën e ngopjes dhe prandaj është edhe zgjedhje e shkëlqyer për ata të cilët luftojnë me kilogramet e tepërta.
Vaji i kokosit përdoret për të ndihmuar në këto gjendje;
· Sëmundje të lëkurës dhe vraja
· Atritin dhe reumën
· Pickimet nga insektet
· Sëmundjet e qiellzës
· Parazitët e kuq
· Problemet me sistemin digjestiv
· Infeksionin virale dhe bakteriale
· Infeksionet nga këpurdhat
· Diabetetin
· Imunitetin ei reduktuar
· Lodhjen kronike
· Migrenën
· Depresionin
· Reduktimin ei koncentrimit dhe të mbajturit mend
· Sëmundjen e Parkinsonit
· Sëmunden e Alcihajmerit
· Kujdesin e lëkurës dhe flokëve
Konsumi i rekomanduar ditor është nga dy deri katër lugë vaj të ftohtë të kulluar të kokosit. Mund të merret direk me lugë ose mund ta shtoni në sallat ose lëng.
Ideale për përdorim të jashtëm
Përveç për shëndetin e organeve të brendshme, vaji i kokosit përdoret edhe për masazhe dhe kujdes të lëkurës dhe flokëve.
Gjatë masazhës së ekstremiteteve dhe nyjeve, vaji i kokosit ka ndikim antiinflamator. Kjo ndihmon te podagëra, artriti, reumatizmi, dhimbja e nyjeve dhe ëntjet. E ushqen lëkurën, e bën më të fortë dhe më elastike, pengon formimin e rrudhave dhe zbokthin.
Vaji i kokosit e rrit rritjen e folikulave, e ushqen dhe rigjeneron flokët. Për shkak të kësa shpesh përdoret për trajtimin e flokëve.
Vaji i kokosit mund të jetë zëvendësim ideal për dhjetra produkte për kujdes dhe bukuri dhe çdo ditë mund të përdoret për:
· Trajtimin e zgavrës së gojës
· Masazha
· Rruatja dhe depilimi
· Kujdes për skalpin dhe flokët
· Si krem për hidratim
· Pickime nga insektet
· Pilingu i trupit
· Largimin e makiazhit
· Kujdes për thonjët
· Ndihmë nga skuqa e pelenave, djegieve
Në kuzhinë
Vaji i kokosit në kuzhinë mund t’ju shërbej si:
• skuqe, gatim dhe për ushqim tjetër të përgatitur
• shtojcë në kafe, çokolatë të nxehtë ose kakao
• përgatitjen e kekave të njelmëta dhe të ëmbla, petullave dhe bukës dhe produkteve të furrës
• përgatitjen e lëngjeve dhe marmalatëve të shijshme dhe të shëndetshme nga pemët dhe perimet.
Blerja dhe zbatimi
Më së miri është të përdoret vaji i kokosit në formë të papërpunur, sepse në atë mënyrë do ta nxjerrin dobinë më të madhe nga përbërësit e tij shërues.
Sërish, për shkak të rezistencës së tij të jashtëzakonshme ndaj temepraturës, vaji i kokosit edhe për pjekjen dhe skuqen e ushqimit – për dallim nga vajrat tjerë të cilët në temperatura të larta në mënyrë drastike mund t’i ndryshojnë karakteristikat e tyre dhe të bëhen kancerogjen.
Në temperaturat më të ulëta, vaji i kokosit është në formë të fortë dhe ky quhet gjalp kokosi, kurse në temepraturë prej 23 C bëhet i lëngshëm.
Kur ta bleni, vaj të ftohtë, të shtrydhur të kokosit. Mos bleni vaj të reafineruar, i cili është shumë më lirë, poashtu është i privuar nga dobitë e këtyre ushqimeve të vlefshme.