Mjedrat

Mjedrat

Mjedrat kanë një vlerë të lartë ushqyese dhe janë ende të ulëta në kalori. Ato janë një burim i shkëlqyer natyror i hekurit, fosforit, kaliumit, bakrit, zinkut, kalciumit, magnezit, vitaminës A dhe pothuajse të gjitha vitaminave B. Qofshin të freskëta apo të ngrira, mjedrat janë anti-inflamatore. Të pasura me vitaminë C, kuercetinë dhe acid ellagjik, këto manaferra të kuqe kanë një efekt antioksidant ndaj radikalëve të lirë që dëmtojnë qelizat dhe indet e shëndetshme në trup.

Studimet e kafshëve tregojnë se mjedrat mbrojnë nga një sërë sëmundjesh kronike, si sëmundjet kardiovaskulare, diabeti dhe madje edhe kanceri. Për shkak se ato janë të ulëta në karbohidrate dhe të larta në fibra, mjedrat rekomandohen për njerëzit që po luftojnë me peshën e tepërt. Mjedrat gjithashtu kanë një indeks të ulët glicemik, që do të thotë se rrisin shumë pak nivelin e sheqerit në gjak dhe për këtë arsye janë të përshtatshme për rregullimin e tij, por janë gjithashtu të fuqishme në uljen e tij. Ato përdoren gjithashtu për të hequr yndyrën e mëlçisë.