Organizmat e modifikuar gjenetikisht (OMGJ) përdoren për të prodhuar ushqim që është modifikuar për të përfituar më shumë njerëz – për të marrë një produkt me një çmim më të ulët, kohëzgjatje më të gjatë ose për të rritur vlerën ushqyese.
Materiali gjenetik (ADN) i organizmave, bimëve ose kafshëve të modifikuara gjenetikisht është ndryshuar në një mënyrë që është e pamundur të ndodhë natyrshëm. Por ndryshimet konsiderohen të sigurta, pasi kontrollohen dhe testohen para se të mbërrijnë në treg.
Megjithatë, për disa banorë ose anëtarë të popullsisë ky lloj ushqimi është i papranueshëm, kurse për të tjerë është krejtësisht në rregull.
Këshillohet që të informoheni mirë përpara se të vendosni nëse jeni pro apo kundër ushqimeve të modifikuara gjenetikisht.
Llojet e OMGJ-ve
Modifikimi gjenetik praktikohet për qëllime shkencore ose si zëvendësim i furnizimit me ushqim. Modifikimet gjenetike të zakonshme përfshijnë:
- Shtimi i gjeneve antibakteriale në bimë.
- Përdorimi i gjeneve që i bëjnë organizmat më të mëdhenj dhe më të fortë.
- Krijimi i një lloji të ri ushqimi duke kombinuar gjenet nga ushqimi ekzistues.
- Shtimi i gjeneve të kafshëve në bimë dhe anasjelltas.
Ushqimet e zakonshme që përmbajnë OMGJ janë panxhari i sheqerit, orizi, misri, produktet e qumështit dhe soja. Organizmat e modifikuar gjenetikisht përfundojnë edhe në mish, kryesisht për shkak se mijëra kafshë fermash në mbarë botën ushqehen me ushqim të modifikuar gjenetikisht.
Konsumatorët shpesh nuk janë të vetëdijshëm për këtë fakt, sepse produktet e modifikuara gjenetikisht nuk duhet të etiketohen si të tilla.
Përfitimet e OMGJ-ve
Ajo që është transparente dhe e promovuar nga agrobizneset në lidhje me OMGJ-të është si më poshtë:
Cilësi dhe shije më e mirë e ushqimit: Nëpërmjet modifikimit gjenetik, misri merr një shije më të ëmbël, specat janë pikantë, dardhat kanë një aromë molle mbizotëruese dhe të gjitha frutat kanë një afat më të gjatë ruajtjeje. Studimet tregojnë se njerëzit preferojnë shijen e domateve të përmirësuara gjenetikisht ndaj atyre që kanë shije natyrale.
Më pak probleme shëndetësore të kafshëve: Modifikimi gjenetik i bën kafshët më rezistente ndaj sëmundjeve dhe më rezistente ndaj kushteve të fermës.
Prodhimi më efikas i ushqimit: Modifikimi gjenetik u kursen fermerëve kohë dhe përpjekje. Ata mund të anashkalojnë spërkatjen e të mbjellave me pesticide, pasi ushqimi është sigurisht rezistent ndaj dëmtuesve.
Ushqimi është më ushqyes: Disa ushqime janë të fortifikuara me minerale dhe vitamina. Kjo lehtëson kërkimin e një shumëllojshmërie ushqimesh për trupin.
Disavantazhet e OMGJ-ve
Përkrahësit e ushqimit organik pohojnë të kundërtën:
Rreziqet kryesore mjedisore: Krijimi i specieve të reja bimore dhe shtazore që nuk ekzistojnë në ekosistem mund të jetë i dëmshëm për speciet ekzistuese për shkak të kryqëzimit dhe pllenimit. Këto specie janë rezistente ndaj pothuajse çdo gjëje, kështu që amortizimi i tepërt i tyre është i vështirë për t’u kontrolluar.
Dëm kolateral: Falë rezistencës, organizmat me MGJ rritin pa dashje fuqinë e baktereve, të cilat do të bëhen gjithnjë e më të vështira për t’u shkatërruar.
Rendiment i dobët: OMGJ-të nuk rrisin rendimentet e të kulturave bujqësore! Studimet kanë treguar se ushqimi i modifikuar gjenetikisht ka nevojë për aq kohë për t’u rritur sa ushqimi natyral.
Rritja e numrit të kafshëve të sëmura ose të ngordhura: Një numër rastesh të izoluara konfirmojnë se kafshët e ushqyera me ushqim MGJ sëmuren ose ngordhin, kurse ai ushqim nuk është i ndryshëm nga ushqimi MGJ i krijuar për njerëzit.
Alergji gjithnjë e më të zakonshme: Ushqimet MGJ rrisin dhe rrisin shpeshtësinë e reaksioneve alergjike tek njerëzit.
Lexoni etiketat!
Mënyra e vetme për t’u siguruar që produkti që po blini nuk përmban OMGJ është të kërkoni një etiketë që është organike. Disa prodhues theksojnë se, për shembull, qumështi merret nga lopët që nuk kanë marrë hormonin e rritjes.
Mënyra e vetme për të kontrolluar nëse ushqimi GM është i dëmshëm për trupin tuaj janë sinjalet që trupi juaj ua dërgon kur e konsumoni dhe kur e përjashtoni me vetëdije.