Bulguri paraqet misër i përgatitur në mënyrë të veçantë e cila fitohet me përpunimin e tipeve të ndryshme të misrit, më shpesh misri burum. Kokërrat e misërit, së pari се çorohen, pastrohen, thahen në diell ose piqen në furrë, kurse pastaj me gurë ose mullij të veçantë thyhen, që në fund të fitohen granule të vogla me ngjyrë të ndritshme dhe me formë jo të drejtë.
Fitimi i bulgurit është proces 4000 vjet i vjetër, i cili në rajonet tona vjen nga Lindja e Mesme. Kurse sot është pjesë e pandashme e mënyrë së të ushqyerit të shëndetshëm dhe është zëvendësim shumë i mirë i orizit dhe pastave, sepse ka vlerë më të madhe ushqyese, është më i shëndetshë, dhe më i shijshëm.
Komponentet Ushqyese
Bulguri konsidrohet si rekorder kur bëhet fjalë për materiet ushqyese, kurse me këtë ekziston edhe një përpyarsi e madhe në raport me drithrat tjerë. Mund shumë më gjatë të ruhet se sa misëri, dhe për përgatitjen e saj është e nevojshme shumë më pak kohë. Poashtu, me përpunimin e saj poashtu ruhen edhe vlerat ushqyese të misërit, siç janë proteinat.
Minerat e pranishme në bulgur: kaliumi, hekuri, magnezi, fosfori, kalciumi, natriumi, zinku, bakri, mangani, seleni dhe të tjerë.
Vitaminate pranishëm në bulgur: Vitamina C, Тiamini ( B1), riboflavini (B2), naicini (B3), acidi pantonen (B5), Vitamini B6, folati (B9 natyror),Viamina А, Vitamina K dhe të tjera.
10 arsye më shumë që nulguri të gjendet në tryezën tua
1. E përmirëson tretjen e ushqimit
Bulguri ka sasi dukshëm më të madhe të fibrave ose fijeve bimore se sa kulturat tjera drithrore. Nivelet më të mëdha të thjerrëzave bimore, ndihmojnë në stimulimin e tretjes së ushqimit dhe pengojnë disa gjendje të caktuara siç janë: kapsllëku, antjen,ngërçet dhe boshadisja e vështirësuar e zorrës. Këto fibra dietale poashtu e rrisin edhe efikasitetin e përdorimit të materieve ushqimore nga ana e traktit digjestiv dhe e rregullojnë nivelin e kolesterolit, me anë të eliminimit të acideve të tepërta të yndyrërave omega-6.
2. E kontrollon sëmundjen e sheqerit
Për shkak se përmban më shumë karbohidrate komplekse nga kokërrat e mbetura të rafineruar të misërit, bulguri e përmirëson kontrollin e nivelit të sheqeritnë gjak, me lirim optimal të insulinës. Me këtë, bulguri e pengon rritjen ose rënien e madhe të shrqerit në gjak, që mund të jenë të rrzikshëm për njerëzit që vuajnë nga sëmundjet e shqerit.
3. E rrit forcën e eshtrave
Një numër i madhe i mineraleve që gjenden në përbërjen e bulgurit, janë të rëndësishëm për përmirësimin e fortësis së eshtrave. Ashtu si plakemi, dendësia minerale e eshtrave në mënyrë natyrore reduktohet, prandaj kemi nevojë për sasiar të mjaftueshme të fosforit, manganit dhe hekurit që t’i mbajmë eshtrat tona të shëndoshë dhe ta pengojmë osteoporozën. Duke pasur parasyshë se bulguri i përmban këtominerale në koncentrime të larta, ky na mundëson që kjo farë pozitivisht të ndikon mbi fortësinë ose forcën e eshtrave.
4. E mbronë zemrën
Përveç efekti që fibrat dietale e kanë mbi rregullimin e nivelit të kolesterolit, fara e bulgurit e përmirëson shëndetin kardiovaskular në një mënyrë tjetër. Koncentrimet e rëndësishme të kaliumit, i cili është enëzgjerues i njohur që gjendet në këtë farë, e redukton shtypjen nëpër enët e gjakut dhe arteriet dhe me të e redukton shtypjen e gjakut.
Për njerëzit që ekspozohen ndaj rrezikut të lartë nga sëmundje kardiovaskulare, bulguri është zgjedhje e mençur e ushqimit i cili mund ta rregullon shtypjen e gjakut.
5. E përmirëson imunitetin
Një spektër i gjërë i vitamineve dhe mineraleve të pranishme në këtë farë ndikojnë dukshëm mbi sistemin imunitar. Me rëndësi të madh është edhe zinku, i cili e përmirëson imunitetin dhe e përforcon potencialin mbrojtë të organizmit. Ky mineral është i pranishëm në sasira të rëndësishme në bulgur.
6. E përmirëson qarkullimin
Hekuri është mineral kryesor në ushqimin tuaj, sepse ka ndikim të madh mbi sisemin tuaj të qarkullimit të gjakut. Mungesa e hekurit mund të na shpien te anemia, dobësia e përgjithshme, disorientimi, lodhja dhe dhimbjet stomatologjike. Porcioni standard i bulgurit të misërit ka pothuaj 15% të nevojave ditore të këtij minerali.
7. Ndihmon në reduktimin e peshës së trupit
Vlera e ulët kalorike e kësaj kokërre e bën ideale për njerëzit që lufotjnë kundër peshës trupore. Për shkak të përmbatjes së lartë të fibrave digjestive, bulguri jo vetëm që do të bën të ndjehemi të ngopur, dhe do t’ju mbroj nga stërngopja, ky do të mundëson edhe konsum të pakët të yndyrave dhe kalorive.
8. Pengon sëmundjet kornike
Edhepse kulturat drithrore kanë të bëjnë me potencialin e madh antioksidats, fara e bulgurit është e pasur me antioksidandse që ndihmojnë në eliminimin e ndezjes dhe në reduktimin e mutacionit të qelizave të shëndosha.
9. E nxisin rritjen dhe zhvillimin
Bulgurti është burim i shkëlqyer i proteinave, të nevojshëm për rritje normale dhe për rigjenerim të indit dhe organeve. Nëse jenë në shërim e sipër nga lëndimet ose sëmundjes, konsumi i lartë i proteinave është me rëndsi të madhe për shërim të shpejtë.
10. E përmirëson gjumin
Niveli i lartë i magnezit në bulgur, e përmirëson gjumin për shkak të efektit që magnezi e ka mbi prodhimin e neurotransmetuesve përjegjës për gjumë më të mirë. Individët që vuajnë nga pagjumësia dhe ndonjë çrregullim tjetër që prish gjumin, kanë nevojë të kosumojnë bulgur në ushqimin e tyre. Tashmë pas disa javësh mund të vërehet ndryshimi i dukshëm i cilësis së gjumit dhe të fjeturit.
Përgatitja e bulgurit
Bulguri ka shije të shkëlqyer dhe përgatitet shumë lehtë. Kokërra se zhxtden në ujë të nxehtë dhe e lëmë që zbutet mirë. Një filxhan bulgur përzihet me 2 filxhana ujë. Bulguriулгур më cilësor do të zbutet për 7 minuta kurse ai më i trashë për 15. Pasi të zbutet e kullojmë dhe e lëmë të ziej në ujë rreth 2-3 minuta.Kullojeni dhe me të mund të bëni ushqime të shijshme, si pilaf, por mund të jetë edhe zëvendësim i shkëlqyer i kuskusit. Përdoret për supë, salce, sallata, por mund të kombinohet edhe me mish, fruta deti madj edhe pemë.